Yaptığımız her tüketim, elimizdeki sınırlı kaynakların günden güne azalmasına yol açıyor. Bu nedenle ihtiyaçlarımızı iyi belirlemeli ve en doğru şekilde karşılayabilmeliyiz. Apsiyon Yeşil’de yayınladığımız Yeşil Bir Dünya İçin Öneriler isimli yazımızda günlük yaşantımızda dikkat etmemiz gereken bazı önerileri sizinle paylaşmıştık. Bu yazımızda ise evlerimizde ve ofislerimizde her gün kullandığımız bulaşık makinelerinden daha fazla verim elde edebilmenin püf noktalarını paylaşacağız. Bulaşık makinelerinin temizliği, makinemizin verimli bir şekilde çalışması ve kötü kokuların oluşmasını önlemede oldukça önemlidir. Bulaşık makinesi temizleme adımlarını Apsiyon Blog’da sizin için detaylandırdık.
Boş Çalıştırma: Düzenli aralıklarla bulaşık makinesini boş şekilde çalıştırarak makinenin içindeki yiyecek kalıntılarını ve kirleri temizleyebiliriz. Bu işlem makinenin içinin temiz kalmasını sağlar.
Filtre Temizliği: Bulaşık makinesinin alt kısmında bir filtre bulunur. Bu filtreyi periyodik olarak çıkararak yıkamamız gerekir. Filtre üzerinde biriken yiyecek artıkları, filtrenin verimliliğini azaltacaktır. Temizlenmeyen bir bulaşık makinesi, yıkama işlemini düzgün gerçekleştiremez. Bu da enerji tüketimini artıracağı gibi bulaşık makinesinin de performansını azaltır.
Kapı ve Conta Temizliği: Bulaşık makinesinin kapısı ve contaları, kir ve su birikimine eğilimlidir. Bu bölgeleri ılık su ve sabunla temizlemeliyiz. Kapının alt kısmında da su birikimine neden olan kısımları kontrol etmeliyiz ve temizlemeliyiz.
Hijyenik Temizlik: Bulaşık makinesinin hijyenik temizliği için, içini beyaz sirke veya bulaşık makinesi temizleyici tabletlerle temizlemeliyiz. Bu, makinenin içinde oluşabilecek kötü kokuları gidermeye yardımcı olur.
Radyant Isıtıcıyı Temizleme: Bulaşık makinesinin alt kısmında bulunan radyant ısıtıcı, kireç birikimine eğilimli olabilir. Bu birikimi gidermek için kimyasal temizlik ürünleri yerine limon suyu veya sirke kullanarak bu bölgeyi temizleyebiliriz.
Bulaşık Deterjan Haznesi: Bulaşık deterjanı bölgesini düzenli olarak kontrol etmeliyiz ve temizlemeliyiz. Deterjan birikimini önlemek için bu bölgeyi düzenli aralıklarla temizlemek önemlidir.
Su Sertliği İzleme: Evimizde su sertliği yüksekse, bulaşık makinesi içinde kireç birikimini önlemek için su yumuşatıcısı kullanabiliriz. Çünkü su sertliği fazla olan bölgelerde, bulaşık makinesi içinde kireç birikebilir. Bu durum, suyun sertliğine bağlı olarak, makinenin içindeki su püskürtme kanallarını tıkayabilir ve temizlik performansını olumsuz etkiler.
Bulaşık Makinesini Kuru Tutma: Bulaşık makinesi içini ve kapısını kullandıktan sonra bir süre kapalı bırakarak içini kurumasına izin verin. Bu, kötü kokuların oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Düzenli olarak bulaşık makinesini temizlememiz, makinemizin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Aynı zamanda temiz tabaklar, bardaklar, çatal ve bıçaklar elde etmenize yardımcı olur. Her bulaşık yıkama işleminden sonra içini hızlı bir kontrol ederek kir ve yiyecek artıklarını temizlemek de iyi bir alışkanlıktır. Çünkü temizlenmeyen bir bulaşık makinesi, bulaşıklarımızın temizlenmesini olumsuz etkiler. Makinin iç yüzeyi kirli olduğunda makinedeki eşyaların üzerinde lekeler veya kalıntılar kalabilir. Bu aynı zamanda makinemizin ömrünün kısalmasına neden olur. Bulaşık makinemizin temizliğini düzenli şekilde yapmazsak makinemiz arızalanacaktır. Bu da tamir ve bakım maliyetlerine ayıracağımız bütçenin artmasına neden olur. Sonuç olarak, bulaşık makinenizi düzenli olarak temizlememek hem bulaşıklarınızın temizliğini hem de makinenin performansını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bulaşık makinenizi periyodik olarak temizlemek, kötü kokuları engellemek, enerji tasarrufu sağlamak ve makinenin daha uzun süre verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için önemlidir. Düzenli temizlik ve bakım, bu olumsuz etkilerin önlenmesine yardımcı olur.