Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Duyuru

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Bina, tesis yönetim sektörüne bir müjdeyi daha vermekten gurur duyuyoruz. Tesis yöneticileri şimdi, MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli olacak! Mesleki Yeterlilik Belgesi, herhangi bir meslek kategorisinde bir kişinin mesleğine dair bilgi, beceri ve yetkinliğini resmi bir şekilde belgelemesine olanak tanır. Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olduğunuzda, belgeyi edindiğiniz meslek kategorisine göre, o meslekte artık uzman sayılırsınız ve o konuda eğitimli ve yetkin bir kişi olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.


Apsiyon Bilişim Sistemleri San. ve Tic. A.Ş., 2018 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanmış olan 18UY0354-6 - Tesis Yöneticisi - Seviye 6 ulusal yeterliliği çerçevesinde Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) onaylı olarak Altın Mesleki Yeterlilik iş ortaklığı ile ilk defa sektöre kazandırıyor. Böylece Türkiye’de ilk defa tesis yöneticileri Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli olan mesleki yeterlilik belgelerine kavuşacaklar, sektörde sadece “iş yapan” değil, “meslek” icra ettiklerini belgeleyecekler. 
Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? 

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni Almak İçin:

Sadece Sınava Mı Giriyoruz, Eğitim Yok Mu? 

Yaptığınız “işin” sınavına girin, “başarılı” olun “mesleğinizi” belgeleyin! Eğitim zorunluluğu yok! Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Ulusal Yeterliliği 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu ile anılan kanun uyarınca çıkartılan 19.10.2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik ve 27/11/2007 tarihli ve 26713 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komiteleri’nin Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre MYK’nın görevlendirdiği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından hazırlanmış, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş ve MYK İş ve Yönetim Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylanmıştır.  


Mesleki Yeterlilik Kurumu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kuruluşu olan 5544 sayılı Kanun’da belirtilen hususlar dışında özel hukuk hükümlerine tabi olmak üzere kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu idaresidir.  Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Ulusal Yeterliliği Başkanlık’ının 10.06.2020 tarih ve 1570 sayılı kararı ile tadil edilmiştir. 

 
Tesis Yönetici Mesleki Yeterlilik Belgesine Ulaşmak ve Başvuru İçin Tıklayın! 

Nasıl Çalışmalıyız?  

Tesis Yöneticiliği alanında çalışan profesyoneller hali hazırda sınavda başarılı olacaklardır. 2016 yılından bu yana ülkede verilmiş tüm site, apartman, tesis yönetimi eğitimlerinden farklı olarak e-Devlet Kayıtlı Site Yöneticiliği Online (Canlı) / Bant / Yüz Yüze Eğitim Programları’na katılarak bilgi edinmiş olan adaylar da, 18UY0354-6 - Tesis Yöneticisi - Seviye 6 Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavı’na katılabilir, sınav sonrası başarılı olanlar mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanabilirler. Sınava katılmak için yine de bu eğitimleri alma şartı bulunmamaktadır. Tesis Yöneticisi - Seviye 6 MYK Belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kuruluşu olan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından düzenlenmektedir. Sınavlarda karşılaşabileceğiniz, Ölçme ve Değerlendirmede Kullanılacak Kontrol Listesi (Bilgi, Beceri ve Yetkinlik İfadeleri) için 18UY0354-6 - Tesis Yöneticisi - Seviye 6 Ulusal Yeterlilik Dokümanı'nı İnceleyebilirsiniz.  

 

Kurumunuz Hakkında Bilgi Verir Misiniz?  

Şirketimiz 2019 tarihinde AB-0291-P akreditasyon numarası ile Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş ve YB-0217 kodu ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilerek yetki kapsamındaki ulusal yeterliliklerinde sınav ve belgelendirme faaliyetlerine devam etmektedir. 

 

Tesis Yöneticisi Mesleğinin Tanımı   

Tesis Yöneticisi (Seviye 6) iş sağlığı ve güvenliği ile çevre koruma önlemleri ve kalite gereklilikleri çerçevesinde, tesis yönetiminin kuruluş işlemlerini yaparak tesisin teknik, idari ve mali yönetimi gibi operasyonel işlemleri ile idari ve mali dönem sonu işlemlerinin yürütülmesini sağlayan ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişidir. 

 

Tesis Yöneticisi Ulusal Yeterliliğin Amacı 

Bu ulusal yeterlilik; tesis yöneticilerinin sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak, mesleki yeterliliklerini geçerli ve güvenilir bir belge ile kanıtlamalarına imkan sağlamak, eğitim sistemi ile sınav ve belgelendirme kuruluşlarına kaynak ve referans oluşturmak ve adaylara mesleğe ilişkin rehberlik sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. 

 

Sınav Giriş Şartı Var Mı, Başarı Ölçütü Nedir? 

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi için herhangi bir eğitim şartı bulunmuyor. Örneğin üniversite mezunu olmayan ya da tesis yöneticiliği veya site yöneticiliği ile ilgili bir sertifika programını bitirmeyen kişiler de sınava katılabilir. Katılımcıların sadece, Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Sınavı’na girerek teorik ve performans sınavından başarılı olması gerekir. Başarı ölçüsü, teorik sınavlarda 100 üzerinden 70’tir. Performans sınavında başarılı olabilmesi için Beceri ve Yetkinlikler Kontrol Listesi’nde ilgili sınav için tanımlanan kritik adımların (aday tarafından başarılması zorunlu adımların) tamamından başarılı olması koşuluyla, sınavın genelinden asgari %70 başarı göstermesi gerekir. 17UMS0640-6 - Tesis Yöneticisi - Seviye 6 Ulusal Meslek Standartı Dokümanını Apsiyon İçerik Merkezi'ndeki “Yeterlilikler ve Standartlar” bölümünden indirebilirsiniz.  

 

Adaylar, Hangi Konulardan Sorumludur? 

Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan iki zorunlu birimden sınava girerler. İlk zorunlu birim, (18UY0354-6/A1) İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma, Kalite ve Mesleki Gelişim olarak adlandırılan ve teorik sınav olarak gerçekleşen birimdir. İkinci zorunlu birim ise teorik ve performans sınavlarından oluşan (18UY0354-6/A2) Tesis Yönetimi birimidir. Bunlar zorunlu birimlerdir. Adayların mesleki yeterlilik belgesini alabilmeleri için birimlerde tanımlanan sınavlardan %70 ve üzerinde alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Başarı kriteri de teorik ve performans sınavlarında başarılı olmaları ve kritik adımları doğru cevaplamalarıdır.  

Belgenin Geçerlilik Süresi Nedir?  

Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin geçerlilik süresi 5 (beş) yıldır. Bu süre içinde, toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren ve bunu ispat eden adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır. 

 

Adaylara Önerileriniz Nelerdir? 

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni almak için başvuracak adaylara ilk defa kendi yaptıkları mesleği ulusal yeterlilikler standardında ispat etme imkanı gelmiş oldu. Bir an önce tavsiyemiz Tesis Yöneticiliği Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni alarak yaptıkları mesleği kanıtlamalarıdır.  
 

 
Detaylı bilgi almak için hemen tıklayın. 

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir