Daha önceki yazılarımızda ödenmeyen ortak giderler için apartman ve site yönetimlerinin kat maliki ya da kiracılar aleyhine icra takibi başlatabildiklerinden bahsetmiştik. Peki sabah ziliniz çaldı ve posta görevlisi size icra müdürlüğünden ödenmemiş aidatlara ilişkin bir ödeme emri getirdi. Ne yapmanız gerektiğini bu yazıda anlatacağız. “Aidat” kavramını da biraz açalım. Her ne kadar toplumda “aidat” olarak tanımlamak alışkanlık haline gelmişse de aidat Kat Mülkiyeti Kanunu’nda (KMK) yer almaz. Aidatın kanundaki asıl karşılığı ortak gider ve avans paylarıdır. Ortak gider ve avans payları ise genel kurulda kabul edilen rutin ve periyodik normal giderler olabildiği gibi rutin işletme bütçesi kalemlerinden nisbi olarak yüksek meblağlı olmaları ve rutin / periyodik olarak yapılmayan yenileme, büyük tamirat, tadilat, güçlendirme, demirbaş alımı, makine değişimi gibi giderler de olabilir.
Apartman Aidatını Kat Maliki Mi Öder, Kiracı Mı?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK’nın) 20. maddesine göre apartman aidatı aynı anda hem kat malikine hem de kiracıya icra takibi başlatılabilir. Kat malikleri icra takibi hususunda da müteselsilen ve müştereken sorumlu olduğu gibi maliklerinin borçlarından dolayı sadece kiracı değil oturma hakkına dayanan veya intifa hakkı sahibi olan kişi de apartman aidatı için icra takibi konusunda kat maliki ile birlikte sorumludur.
Kat maliklerinin ve kiracıların bu giderleri ödememesi nedeniyle kanun önemli bir imkan sağlamıştır. Bu başlatılan apartman aidatı için icra takibi olayına rağmen borcunu ödemeyen kat malikinin gayrimenkulüne ipotek tesis edilmesi için mahkemeye başvurma imkanı getirmiştir.
Kanuni yükümlülüklerine aykırı davranarak ortak gider borcunu hiç ödemeyen ya da zamanında ödemeyen malik veya taşınmazda başka nedenlerle oturmakta olan 18 yaşını geçmiş kişiler hakkında icra takibi başlatılabilir. Bu icra takibi ilamsız icra takibi şeklinde açılır. Kat Mülkiyeti Kanununda (KMK’da) açıkça belirtildiği üzere aidat masrafı ödenmediğinde diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, Kat Mülkiyeti Kanunu’na ve genel hükümlere göre icra takibine başlanabilir. Ayrıca gider ve avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri yönetim planına bu kanuna ve genel hükümlere göre dava açabilir, icra takibi yapabilirler.
İcra ödeme emri ile tarafınıza tebliğ edilen borcun 7 gün (yedi gün) içinde ödenmesi gereklidir. Ödeme emrinde dosya masrafları ve avukatlık ücreti gibi alacak kalemleri yazmadığından dolayı ödemenin site vekili avukata ulaşarak borcun tamamını öğrenmeniz sizin lehinize olacaktır. Sadece ödeme emrinde yazan tutarın ödenmesi eksik olacaktır.
Çoğu zaman ödeme emrinin tebliğ edilmesi ile borçlular icra masrafları ve avukatlık ücretlerinden kaçmak için site hesabına asıl alacağı yatırarak bu giderlerden kurtulduğunu zannetmektedir. Fakat durum böyle değil. İcra müdürlüğünce hesaplanan bedelde eksik yatırılan yan gider ve vekalet ücretleri üzerinden hala haciz yapılabilir. Ödemeleriniz ya vekil hesabına ya da icra müdürlüğünün banka hesabına yatırmanız hesap hatalarından kurtulmanızı sağlayacaktır.
İcra İflas Kanunu gereği, kural olarak icra takibinin kesinleşmesi için borçluya ödeme emrinin tebliğ edilmiş ve süresi içinde itiraz edilmemiş olması gerekir. Kendisine icra takibi başlatılan kat maliki veya kiracı, söz konusu takibin haksız veya yanlış olduğunu düşünüyorsa, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içinde ilgili icra dairesine itirazda bulunabilir.
Bu itirazı sadece zaman kazanmaya yönelik ya da takibi kötü niyetli durdurmak adına ise daha sonra alacağın en az %20’si (yüzde yirmisi) kadar icra inkar tazminatı ödemeye mahkum edilebilir. Diğer yandan da bu süre zarfında hala aylık %5 (yüzde beş) gecikme tazminatı işlemeye devam edecektir. Ayrıca yine yargılama giderleri ve avukatlık ücretini ödememek adına icra dosyasına itiraz edip haciz yapılmasını durdurarak site hesabına ödeme yapan borçlu, yine bu icra masrafları ve avukatlık ücretinden kurtulamadığı gibi %20 (yüzde yirmi) icra inkar tazminatı ödemeye de mahkum edilmektedir.