Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Mortgage Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Mortgage Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Mortgage; konut sahibi olmak isteyen kişilerin, alacakları evleri uzun vadeli ipotek ettirerek kullandıkları konut kredisidir. Bu sayede kişiler uzun vadeli boçlanarak ödemelerini zamana yayarak ev sahibi olabilir. Bu sistem Türkiye’de ve dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistemde kullanıcılara, bankalar ve çeşitli finans kuruluşları gibi kurumlar kredi vermektedir. Kredi kullanan kişilerin aldıkları borcu, belirlenen ödeme planına bağlı kalarak ödemesi beklenir. Mortgage’da iki farklı faiz oranı vardır. Bunlardan biri sabit, diğeri değişken faiz oranı. Sabit faiz oranında ödeme planı tüm süreç boyunca aynı kalır. Değişken faiz oranı ise piyasa koşullarına bağlı olarak farklılık gösterir. Süreç sonunda kat mülkiyetli ve kat irtifaklı tapu alma hakkına sahip olan kişiler, bu sistem sayesinde ev sahibi olabilmektedir.

Türkiye'de Mortgage Var Mı?

Türkiye’de mortgage sistemini konu edinen 5582 Sayılı Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 21.02.2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunun, yürürlüğe girmesi T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanmıştır.

Mortgage Kredisi Kimler Alabilir?

Mortgage sisteminden faydalanabilmek için bazı şartları karşılamak gerekir. Bu şartlar; 18 yaşını doldurmuş olmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, hane gelirinin yeterli düzeyde olması, belirlenen peşinatı ödemek, iyi bir kredi notuna sahip olmak, ilgili bankanın veya finans kuruluşunun talep ettiği tüm belgeleri ibraz etmektir. Bu özellikleri taşımayan kişilerin ise mortgage sisteminden faydalanması söz konusu değildir.

Mortgage Kredisi ve Konut Kredisi Arasındaki Fark Nedir?

Mortgage ve konut kredisi arasında bazı farklar söz konusudur. Bu farklardan en önemlisi borcun geri ödeme süresidir. Mortgage sisteminde geri ödeme süresi 30 yılı bulurken bu süre konut kredisinde bu oran Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından maksimum 120 ay ile 180 ay olarak belirlenmiştir. İki sistem arasındaki bir diğer fark faiz oranlarıdır. Konut kredisinde faiz sabittir, mortgage sisteminde ise faiz oranı kullanıcılar tarafından tercih edilebilmektedir. Bu senaryoda vade farkı, enflasyon, faiz oranı kişilerin ödeyeceği taksitleri etkileyebilmektedir. Bunun yanı sıra, her iki sistemde ödenecek taksitin belirlenen süre üzerinde gecikmesi durumu olan temerrüt süresinde farklılık söz konusudur. Öyle ki konut kredisinin aylık taksitinde bir gecikme yaşanırsa banka, o yıl içinde bunu tolere etmek için herhangi bir icra süreci başlatmadan borcu yapılandırmaya gidebilir. Mortgage kredisinin geri ödemesindeki gecikme halinde ise bankanın icra sürecini başlatma veya kalan kredi tutarının tamamını talep etme hakkı bulunur. Bunun yanı sıra mortgage sitemindeki 2-3 aylık bir gecikme halinde kredi veren kurum ipoteğe konu olan ev için yapılan tüm ödemeleri geri vererek evi kendi belirleyeceği bir fiyattan satışa sunabilir. Mortgage ödemesini yapmamış ve evin üzerindeki ipoteği kaldırmamış kişilerin ev üzerinde herhangi bir hakkı söz konusu değildir.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir