Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Kirada Yüzde 25 Zam Sınırı Kalkıyor!

Kirada Yüzde 25 Zam Sınırı Kalkıyor!

Türkiye Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022’de eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı getirilmişti. Bu sınır, 1 Temmuz 2024 yani bugün itibarıyla sona eriyor. Artık kira artışı eskisi gibi 1 yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranının ortalamasına göre yapılabilecek. Haziran ayının enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz Çarşamba günü yıllık %71,60, aylık %1,64 olarak açıklandı.

Peki, Şimdi Ne Olacak?

TÜFE oranı açıklandığında, kira kontratı yenilenecek kiracılara en fazla bu oran kadar zam uygulanabilecek. 1 Temmuz 2024'ten önce yenilenen kira sözleşmelerinde ise yüzde 25 artış sınırı geçerli olmaya devam edecek.


Aidat Hesaplama Türleri Nelerdir, m²'ye Göre Aidat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Aidat Yardımı Nedir, Nereye ve Nasıl Başvurulur?

TÜFE’ye Göre Aidat Nasıl Hesaplanır?

TÜFE oranına göre kira hesaplamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Şu an ödediğiniz ya da aldığınız kira bedelini resmi olarak açıklanan TÜFE oranı ile çarpın. Çıkan sonucu 100'e bölün. Elde ettiğiniz sonuç TÜFE oranına göre maksimum düzeyde ödeyeceğiniz/alacağınız kira bedelini verir. Örneğin; 1.000 TL kira ödüyorsanız/alıyorsanız ve TÜFE ortalaması %15 ise uygulanabilecek en yüksek kira zammı 150 TL olacaktır. Böylece aylık 1.150 TL kira ödeyebilirsiniz/alabilirsiniz.


Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE): Tüketim harcamalarına konu olan mal ve hizmetlere ilişkin fiyatların genel düzeyinde zaman içinde meydana gelen değişimi ölçer.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir