Kentsel dönüşümün şehirlerin daha güvenli, sürdürülebilir ve yaşanabilir hale getirilmesini sağlayan önemli bir süreç olduğunu Kentsel Dönüşüm Nedir? Süreç Hakkında Bilmeniz Gerekenler isimli blog yazımızda anlatmaya çalışmıştık. Bu yazımızda ise kentsel dönüşüm deyince akıllara gelen dünyadaki önemli projeleri mercek altına alacağız. İşte dünyadan başarılı kentsel dönüşüm örnekleri:
Manhattan’daki bu yapı; 2,5 km uzunluğundaki eski metro hattının parka dönüştürülmesiyle oluşturuldu. Yıllar içinde işlevini kaybeden tren hattı 1980 yılında kapandı. Joshua David ve Robert Hammond’un “Friends of The High Line” (Highline Dostları) adını verdikleri sivil toplum örgütünün sergiler ve etkinlikler düzenlemesiyle bugünkü halini aldı. Böylelikle yeşil alan ve sanat eserleri birleşerek şehir yaşamına yeni bir soluk kazandırdı.
Avrupa’nın en büyük şehir içi yeniden geliştirme projesi olarak bilinen HafenCity, eski liman bölgesinde modern konutların, ofislerin ve eğlence alanlarının inşa edilmesiyle yeni bir kimliğe bürünmesiyle oluşturuldu. İyi bir planlama ve sürdürülebilir bir yaklaşımla hayata geçen proje, bu özellikleriyle kentsel dönüşümün kentsel yaşam kalitesini nasıl üst seviyelere taşıyabildiğini gösteren mükemmel referanslardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Barselona, 1992 Olimpiyatları öncesinde kapsamlı bir kentsel dönüşüm sürecinden geçti. Bu dönemde yapılan çalışmalarla bölgedeki sanayi alanları yenilenerek modern yaşam alanları oluşturuldu. Şehrin altyapısı iyileştirilerek sahil şeridi halkın kullanımına ve ziyaretine açıldı. Bu dönüşüm ile birlikte şehir, turizm potansiyeli ve yaşam kalitesi açısından Avrupa’nın en önemli merkezlerinden biri haline geldi.
Uzun yıllar boyunca sanayi ve liman faaliyetlerinin yürütüldüğü Docklands Bölgesi, zaman içinde terk edilerek atıl bir hale bürünmüştü. 1980’li yılların başında başlatılan dönüşümle birlikte bölge, modern iş merkezleri, konut projeleri ve yeşil alanlar kazandı. Docklands Bölgesi bugün ise Londra’nın en prestijli bölgeleri arasında sayılıyor.
Seul şehrinin ortasından geçen bir otoyol kaldırılarak yerine büyük bir yeşil alan ve dere oluşturuldu. Bu da şehrin hava kalitesinin artmasına ve şehir içindeki sıcaklığın düşmesine neden oldu. 2000’li yıllarda tamamlanan bu proje ile birlikte bölge, turizm açısından da dikkat çekici bir hale büründü.
Kopenhag; geniş bisiklet yolları, yeşil çatılar ve enerji verimliliği yüksek binalarla, dünyanın en sürdürülebilir şehirlerinden biri. Karbon salınımını azaltmak ve çevreci şehircilik anlayışını yaygınlaştırmak için örnek projelere imza atan şehir bu yönleriyle tüm dünyaya örnek oluyor.
Yüksek nüfus yoğunluğuna sahip ve her an farklı şiddetlerde depremler yaşayan şehir, kentsel dönüşümü akıllı şehir teknolojileriyle birleştiriyor. Tokyo bugün; eski binaları depreme dayanıklı hale getirerek akıllı ulaşım sistemlerini ve enerji verimliliğini destekleyen projeleriyle dünya çapında örnek alınan bir şehir.
Proje kampsamında; Waigaoqiao Shipbuilding, Şanghay Chengtou'daki atık su arıtma tesisinden saflaştırılarak geri dönüştürülmüş su kullanarak gemi balast suyunu, tesis suyunu ve ekipman devreye alma soğutma suyunu geri kazanılmış suyla değiştirecek. Proje ile birlikte yıllık bazda 600.000 ila 700.000 ton musluk suyunun tasarruf edilmesi hedefleniyor. Şanghay'da geri kazanılmış su sistemlerini büyük ölçekte tanıtan ve kullanan ilk endüstriyel işletme olan Waigaoqiao Shipbuilding, nakliye sektöründe yenilikçi su tasarrufu için uygulanabilir bir çözüm sunuyor ve gemi inşa işletmeleri arasında su tasarrufu konusunda ölçüt olarak görülüyor.