Merkezi ısıtma sistemlerinde kullanılan ısı sayaçları (kalorimetreler) hakkında yeni bir yazı dizisine başlıyoruz. 2021 Kasım ayından 2022 Haziran tarihine kadar Apartman / Site (Toplu Yapı) Yöneticilerimize ısı sayaçları ile ilgili önemli bilgileri iletmek, böylece malikler ve kullanıcılar (kiracılar, bağımsız bölümlerden faydalananlar) ile yönetimler arasındaki yanlış anlamalara sebep olan hususların giderilmesini sağlamak istiyoruz.
Yazı dizimizin ilk bölümü “Isı Sayaçları (Kalorimetre) Muayene Başvurusu Tarihleri ve Periyodu” hakkındadır. İlerleyen bölümlerde ise;
- Eski Sayaçların Muayeneleri
- Muayene Zorunluluğu
- Muayene Başvurusunu Kim Yapmalı?
- Isı Sayaçlarının Çalışma ve Dağıtım Prensipleri
- Isı Sayaçları Verimlilik mi Tasarruf mu Sağlar?
- Muayene Bedelleri
- Muayene Yapıldığında Öngörülmesi Gereken Sorunlar
gibi önemli diğer konuları sizlerle adım adım değerlendireceğiz.
Merkezi ısıtma sistemlerinde kullanılan ısı sayaçlarının (kalorimetrelerin) zorunlu periyodik muayeneleri için, periyodik muayene süresinin dolduğu yılı takip eden yılın ocak ayının başından, şubat ayının son günü mesai saati bitimine kadar servislere müracaat edilmesi, şubat ayının son gününün tatile rastlaması halinde ise sonraki ilk iş gününün mesai saati bitimine kadar müracaatın yapılması gerekir.
Periyodik muayene süresi dolan ısı sayaçları için müteakip yılın 1 Ocak tarihinden 28 Şubat tarihi mesai saati bitimine kadar servislere başvurulması ve aynı yılın 31 Aralık tarihi sonuna kadar periyodik muayenelerinin yaptırılması zorunludur. Başvuru süresi haricinde yıl içinde periyodik muayene başvurusu yapmak ise mümkün olmamaktadır.
Isı Sayaçları Muayene Yükümlülüğü, Başvuru Sorumluluğu ve Görevi Kime Aittir?
Isı Sayaçları (Kalorimetre) Muayene Yükümlülüğü, Başvuru Sorumluluğu ve Görevi Kime Aittir?
Yönetmelik’in (*) 8. maddesine göre, “periyodik muayene; belli sürelerde olmak üzere ısı sayaçları (kalorimetreler) için yapılan genel muayenedir.” Isı sayaçlarının periyodik muayenesinin süresi beş yıldır. Bu süre tarih olarak değil yıl olarak izlenmekte, muayene süresinin hesaplanmasında, damgalandığı yıl esas alınmakta ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılmaktadır.
Örneğin bir sitenin bir bloğunda ısı sayaçlarının yapımcı şirket (müteahhit, yüklenici) tarafından 2017 yılı içinde satın alındığını varsayalım. (O halde kalorimetrelerin üretimi ve üzerlerindeki damgalanma yılı muhtemelen 2017 yılı olmalıdır. Bu damga tarihini, sayaçların üzerindeki etiketlerden kolayca tespit edebiliriz.) Bu sayaçlar yüklenici veya taşeron tarafından 2018 yılında bağımsız bölüm girişlerine monte edilmiş ve blok yapının maliklere teslimi 2019 yılında yapılmış olsun. Hatta bir bağımsız bölüm maliki daha önceden hiç kimse tarafından kullanılmayan kendi dairesini müteahhitten 2020 yılında teslim almış olsun. Bu durumda 2017 yılı söz konusu blok yapıdaki ısı sayaçları için birinci yıl kabul edilmekle beraber 2021 yılında bu sayaçların periyodik muayene süresi dolacak ve 2022 yılının 1 Ocak - 28 Şubat tarihleri arasında yetkili servislere periyodik muayene başvurusu yapılmak zorunda olunacaktır. Dolayısıyla mülk sahiplerinin “ben evimi daha geçen sene satın aldım, 5 yılda bir muayene yapılması gereken sayaca muayene yaptırmam, ücretini de ödemem” biçimindeki yaklaşımı doğru olmayacaktır. O halde üzerlerinde 2017 yılına ait damga tarihleri bulunan sayaçlar için merkezi ısıtma sistemi kullanan apartman / site (toplu yapı) yönetimleri 1 Ocak - 28 Şubat 2022 tarihleri arasında muayene başvurularını bakanlıkça yetkilendirilmiş servislere yapmalıdır.
Isı Sayaçları ile İlgili Merak Edilen Her Şey!Isı Sayaçları ile İlgili Akıllardaki Sorular
Yukarıda belirttiğimiz Yönetmelik’in (*) 8. maddesine göre, 2022 yılında periyodik muayeneleri yapılacak sayaçlar için servisler tarafından yeniden damgalama yapılacak ve 31 Aralık 2026 tarihinde periyodik muayene süreleri dolacaktır. Bu durumdaki sayaçlar için aynı şekilde 1 Ocak - 28 Şubat 2027 tarihleri arasında servislere müracaat yapılması gerekecektir.
Isı sayaçlarınızın ekonomik ömrünü ziyadesi ile kullanabilmek adına muayene ve teknik hizmet konusunda da doğru bir servis ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Öncelikle Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş gerçek veya tüzel kişilere ait servislerde sayaçların tamiri, bakımı, ayarlanması, pil değişimi, muayenesi ve damgalanması ile ilgili işlemlerin yapılması gerekir. Bir sonraki yazımızda söz edeceğimiz idari para cezası yaptırımları ve diğer yaptırımlar ile karşı karşıya kalmamanız için 2017 yılı üretimi ve damgalaması olan sayaçlarınızın periyodik muayenelerini zamanında yaptırmanızı Apsiyon Akademi olarak tavsiye ederiz.
Apsiyon Teknik, sayaçlarınız için en uygun servisi belirler ve muayene edilmesini sağlar. Talep halinde sayaçların sökülmesi, nakliyesi, tekrar montaj ve devreye alma işlemlerini uçtan uca gerçekleştirir, muayene işlemleri sırasında çıkabilecek bütün problemleri tek elden yönetir ve sayaç muayene işlemlerini sorunsuz bir şekilde tamamlar.
(*) Bu blog yazısındaki bilgiler 30470 Sayılı Resmî Gazete 6 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanarak 1 Ocak 2019 tarihinde tüm maddeleri yürürlüğe girmiş olan “ISI SAYAÇLARI MUAYENE YÖNETMELİĞİ” ve bu yönetmelikteki değişiklikler dikkate alınarak hazırlanmış olup hukuki tavsiye içermemekte ve yayınlandığı tarihteki durumu ifade etmektedir. Lütfen yazının yayınlanma tarihini dikkate alınız.
1 Ocak - 28 Şubat 2022 Tarihlerini Ajandanıza Not Edin!