Kapıcılar, anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin bakım ve temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı gibi benzeri hizmetleri görmeyi üstlenirler.
Ülkemizde toplu yaşama alanlarının artması, site anlayışının gelişmesi ile kapıcılar içinde daire planları yapılmıştır. Dolayısıyla apartman ve site içlerinde var olan daireler kapıcıya veya apartman görevlisine yaptıkları işin gereği tahsis edilebilmektedir. Kapıcı dairesi olarak adlandırdığımız bu konutlar ana taşınmazın ortak yerlerinden olup apartman görevlisinin işlerini yapmalarını kolaylaştırmak için tasarlanır ve ana yapının mimari projesinde de yer alır. Apartman görevlilerine konut tahsisi kat malikleri kurulu tarafından veya yönetici aracılığı ile yapılmaktadır. Apartman görevlisine görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu olmamakla birlikte, konut tahsis edilmesi halinde ise apartman görevlisinin iş akdinin sonlanması durumunda tahsis edilen konutu tahliye etme yükümlülüğü söz konusu olmaktadır.
Kapıcı ile Yapılan Sözleşme ve Kapıcı Talimatnamesi ile İlgili Merak Edilenler
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, apartman görevlisi konutu tahliye etmiyorsa bu durumda Kat Mülkiyeti Kanunu uygulama bulacaktır. Kat Mülkiyet Kanununa ek-2 madde uygulanmasına göre; apartman görevlisinin sözleşmesi sona ermiş ya da işine son verilmiş ise apartman görevlisinin tahliyesi ve konuttan çıkarılması idari yoldan yapılması gerekmektedir.
Kanuna göre iş akdi sonlanan apartman görevlisine, kendisine kullanımı tahsis edilen konutu tahliye etmesi gerektiği bildirilmelidir. Bildirim kat malikleri kurulu veya yönetici tarafından yapılmalıdır. Bildirimin mutlaka yazılı olarak yapılması gerekmektedir. Ayrıca tahliye süresi kanuna göre 15 gündür ve süre bildirimin kapıcıya tebliğ edildiği günden itibaren işlemektedir.
Usulüne uygun bildirime ve 15 günlük sürenin geçmesine rağmen kapıcı daireyi tahliye etmiyorsa artık yapılacak işlem, tahliyenin idari yollardan yapılması yoludur. İdari tahliye konutun bulunduğu yerdeki ilçe kaymakamlıktan veya valilikten istenebilir. İdari tahliye başvurusu kat malikleri kurulu ya da yönetim tarafından veyahut apartman yönetiminin vekilliğini yapan avukatın başvurusu da ilgili makamlarca kabul edilmektedir.
Yeni Asgari Ücret Sonrası Apartman ve Site Yönetimlerinin Durumu
Tahliye işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için birtakım evraklara ihtiyaç doğar. İdari tahliye istenirken kapıcıya yapılan tahliye bildirimi ve başvuruyu yapan kişinin başvuru yapmaya yetkisi olduğunu gösterir belgelerin bulunması gerekmektedir. Ayrıca kapıcının iş akdinin sonladığına dair belge de başvuruya eklenmelidir. Başvurunun gerekli şartları taşıması halinde mülki amir tahliye işleminin zabıta tarafından 7 gün içerisinde gerçekleştirilmesine karar verecektir. Tahliye işlemi bu şekilde gerçekleşmiş olacaktır. Son olarak belirtmek gerekir ki kapıcı tahliyenin haksız olduğunu iddia ederek dava açsa dahi tahliye işlemi durmayacaktır. Tahliye kararı zabıta tarafından muhakkak yerine getirilecektir.