Apsiyon Blog / Apsiyon Sigorta

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Nedir?

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Nedir?

İhtiyari mali mesuliyet sigortası; sigortalının geçirdiği bir trafik kazası sonrasında zorunlu trafik sigortasının ödeyeceği limitlerin üzerindeki hasar masraflarını teminat alan bir sigorta türüdür. Bu sigorta, kazadaki kusurlu kişinin trafik sigortasının ödediği limitlerden daha büyük bir masrafın oluşması durumunda geçerli olur. Böyle bir durumda karşı tarafa verilen maddi ve manevi zararları karşılar. Bu zararlar, kazaya neden olan kişinin trafik sigortasına ait poliçede belirlenen limitlerden daha büyük olması sonucunda kalan zarar, ihtiyari mali mesuliyet sigortasıyla ödenir. Böylelikle ihtiyari mali mesuliyet sigortası ile kusurlu taraf, kaza yapmasına neden olduğu kişinin masraflarını karşılayabilecektir.
Trafik Sigortanızı Yaptırmazsanız Ne Olur?


Kasko Nedir, Neden Yapılmalıdır?

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Neden Yapılmalıdır?

İhtiyari mali mesuliyet sigortasını neden yaptırmamız gerektiğini küçük bir örnekle açıklayalım; trafik kazası sonucunda bir araca 500.000 TL değerinde bir hasar verdiğimizde, zorunlu trafik sigortamız bu tutarın 200.000 TL’sini karşılayacaktır. Hasarın kalan 300.000 TL’lik kısmı için ne yapabiliriz? İlk seçenek; kalan kısmı kendi bütçemizden ödememiz. İkinci seçenek ise borcun kalan kısmının ödenmesi için kasko sigortamızdaki ihtiyari mali mesuliyet teminatına ya da tek başına yaptırmış olduğumuz ihtiyari mali mesuliyet sigortamıza başvurmak olacaktır. Tabii kaza öncesinde kasko ya da ihtiyari mali mesuliyet sigortamızı yaptırdıysak. Borcumuzu, bu sigortanın verdiği teminatlar ve limitler kapsamında karşılayabiliriz. Bu hem maddi zararları hem de açılabilecek manevi tazminat sonucunda haksız bulunmamız durumunda oluşacak masrafları karşılamamıza yardımcı olacaktır.


İnceleme Önerisi: Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları

İhtiyari mali mesuliyet sigortamızı kasko ile birlikte yaptırabileceğiniz gibi bağımsız olarak da yaptırabiliriz. İhtiyari mali mesuliyet sigortası yaptırabilmek için trafik sigortamızın olması yeterlidir, bu süreçte aracımızın kaskosunun olması şartı aranmaz. Daha yüksek limit ve kapsayıcılık için ihtiyari mali mesuliyet sigortasından faydalanabilirsiniz.

Hemen Teklif Al


Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir