Apsiyon Blog / Apsiyon Yeşil

Havai Fişekler Neden Zararlıdır?

Havai Fişekler Neden Zararlıdır?

Havai fişeklerin çıkardığı yoğun ışık ve gürültü canlıları olumsuz etkiliyor. Şehirlerdeki ve kırsal alanlardaki birçok hayvan, havai fişeklerin gürültüsü nedeniyle paniğe kapılıyor. Özellikle yılbaşı gecelerinde, evlilik tekliflerinde, doğum günü partilerinde, düğün gibi organizasyonlarda ve kutlamalarda yapılan havai fişek gösterilerinin nelere yol açabileceğine gelin birlikte bakalım.


Yeşil Bir Dünya İçin Öneriler

Havai Fişekler, Hayvanlara Nasıl Zarar Verir?

- Yüksek sesiyle kulak çınlamasına ve duyma kaybına neden olur.
- Yön kaybı yaşamalarına neden olur.
- Yaralanmalarına veya sakatlanmalarına neden olur.
- Körlüğe neden olur. 
- Stres ve korkuya neden olur.
- Travma sonrası stres bozukluğuna neden olur.
- Astım gibi solunum yolu hastalıklarına neden olur.
- Felç, çarpıntı, titreme veya sindirim sistemi hastalıkları gibi hastalıklara neden olur.
- Yanma sırasında oluşan yoğun duman ve partiküller nedeniyle solunum rahatsızlıklarına neden olur.
- Canlıların ve canlılara ait yaşam alanlarının yanmasına neden olur.
- Özellikle kuşların, kaçış anında çevresindeki ağaçlara, binalara, elektrik hatlarına veya birbirlerine çarparak yaralanmalarına neden olur.
- Anne kuşların yaşadıkları panikle, kuluçkadaki yumurtalarını ve yavrularını terk etmelerine neden olur. Bu da hem anne kuşların hem de yavrularının yaşamlarının olumsuz etkilenmesine yol açar.
- Panik yaşayan canlıların yaşamını kaybetmesine neden olur.

Havai Fişeklerdeki Kimyasallar

Yüksek ses, ışık ve duman çıkaran havai fişekler, patlama anında olduğu gibi patlama sonrasında da çevreye ve canlılara zarar vermeye devam ediyor. Havai fişeklerin yarattığı kirlilik doğaya zarar veriyor. İçerdikleri zehirli gazlar, kimyasallar ve ağır metaller nedeniyle çevre kirliliği oluşuyor. Su, toprak ve hava kirleniyor. Rüzgarın da etkisiyle kilometrelerce taşınan zehirli gazlar atmosfere kimyasal yayıyor. Bu nedenle tüm canlıların yaşamı zarar görüyor.


• Alüminyum
• Baryum
• Karbon
• Kalsiyum
• Kükürt
• Klor
• Bakır
• Potasyum Nitrat
• Lityum
• Magnezyum
• Antimon
• Odun Kömürü 

Neler Yapılabilir?

Peki, bunca olumsuz etkisine rağmen özel günlerimizde ve kutlamalarımızda yine havai fişek kullanmaya devam edecek miyiz? Hayır, etmeyeceğiz elbette. Tüm canlıların yaşamını tehdit eden havai fişekler yerine ışık gösterilerini veya diğer alternatifleri değerlendirmeyi ve sevincimizi, coşkumuzu farklı yaşamayı öğreneceğiz.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir