Enerji verimliliği; en yalın haliyle enerjinin bilinçli kullanılması anlamına gelir. İhtiyacımız olmayan ışıkları söndürmemiz ya da atıkları ayrıştırmamız enerji tasarrufu etmememizin yollarındandır. Enerji verimliliği ise daha az enerji tüketen sistemlerin geliştirilmesi ve kullanılmasıdır. Enerji tükettiğimizde; doğal kaynakları tüketir, çevreyi kirletir ve iklim değişikliğine neden oluruz. Bu tüketimlerimizle birlikte, daha fazla maliyete de katlanmış oluruz. İşte tam da bu nedenle ülkemizde ve dünyada enerji verimliliği ile ilgili politikalar; ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma hedefleriyle birlikte yürütülür. Türkiye’nin 2023 yılı ulusal strateji hedefleri arasında enerji taleplerinin güvenliği, enerji talebinde dışa bağımlılıktaki risklerin azaltılması, çevrenin korunması ve iklim değişikliğine karşı mücadelede daha etkin rol alınması yer alır.
İnceleme Önerisi: Enerji Verimliliği Kanunu
Ülkemizde kullandığımız enerjinin %70’ini döviz ile yurt dışından satın alıyoruz. Enerjimizin büyük bir bölümünü, petrol ve kömür gibi fosil yakıtlardan sağlıyoruz. Enerjinin üretimi ve tüketimi esnasında ise sera gazı emisyonlarının salınımına neden oluyoruz. İşte bu nedenlerle enerji verimliliğini sağlamak ülkemiz için oldukça önemli. Çünkü ülkeler, enerji verimliliğini sağladığı ölçüde büyür. Bu sayede ekonomide istihdam yaratır. Sağladığı tasarruf nedeniyle sürdürülebilir, istikrarlı ve güvenilir bir ekosistem yaratılmasına katkıda bulunur. Böylelikle enerji ihtiyacında dış ülkelere olan bağımlılığını azaltmış olur.
Ekolojik Dönüşüm İçin Neler Yapabiliriz?
Enerji verimliliğini sağlayabilmemiz için dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Bilinçli tüketim
- Tüketimdeki kaçakların önlenmesi
- Gerekli bakımların düzenli periyotlarda sağlanması
- Enerji kaybına yol açabilecek nedenleri ortadan kaldırılması
- Yapılabiliyorsa mevcut verimi arttırmak için iyileştirmelerin yapılması
- Enerjinin geri dönüştürülmesi
Enerji tüketimlerimizde dikkat etmemiz gerekenleri sıralamaya çalıştık. Ama bu adımlar tek başına yetersiz kalacaktır. Yaşam alanlarımızda enerji üretmenin ya da yenilenebilir enerji kullanmanı yollarını bulmalıyız.