Enerji verimliliği; ekonomiden sanayiye, ulaşımdan sosyal kalkınmaya kadar birçok konudaki farklı değişkenin uyumunu ve ortak çalışmasını gerektirir. Enerji verimliliğini sağlamanın en etkili yolu küresel önlemlerle birlikte yürüyen bireysel adımlardır. Bugüne kadar olan bireysel ve toplumsal tecrübelerimizden hareketle söyleyebiliriz ki verimlilik; ülkelerin ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmaları ile sağlanabilir. Bu konuda atılacak adımlar; eğitim, sağlık, kültürel yapıdaki değişimler, şehirlerin altyapı çalışmaları, yerel farkındalıkla gelişen geri dönüşüm çalışmaları ile birlikte yürüdüğünde faydalı olabilir. Bu sayede bilinçlenen ve farkındalık kazanan bireyler olarak enerji tüketimiyle paralel ilerleyen maliyetlerin, küresel ısınmanın ve çevre kirliliğinin azalmasına destek olabiliriz.
- Isı yalıtımını sağlayabilmek için, yaşadığımız ya da çalıştığımız binaların tavanlarında, tabanlarında, duvarlarında ve çatılarında ısı kaybını önleyecek önlemler almalıyız.
- Bireysel yerine merkezi ısıtma ve havalandırma sistemlerini tercih etmeliyiz.
- Yaşam alanlarımızda gün ışığından maksimum düzeyde yararlanmalıyız.
- Yaşam alanlarımızda klasik ampuller yerine elektrik tüketiminin %80’ini ışığa çeviren tasarruflu ampulleri tercih etmeliyiz.
- Aydınlatmayı sadece ihtiyacımız olduğunda, ihtiyacımızın olduğu alanda kullanmalıyız.
- Evimiz, iş yerimiz hatta sokağımızda ya da yakın çevremizdeki aydınlatmaların tasarruflu ya da sensörlü ampul olmasına dikkat etmeliyiz.
- Yaşam alanlarımızdaki klima, jeneratör, radyatör ve asansör gibi cihazların periyodik bakımlarını zamanında yaptırmalıyız.
- Yaşam alanlarımızdaki küçük ev eşyalarının A sınıfı olmasına dikkat etmeliyiz.
- Buzdolabının ve soğutucunun kapağını ihtiyaç duyduğumuzda, kısa süreli olarak açıp kapamalıyız.
- Fırın çalışırken, fırının kapağını sık sık açmamaya özen göstermeliyiz. Kapağı her açtığımızda fırını yeniden ısınması daha fazla enerji tüketmek zorunda kalacağını unutmamalıyız.
- Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve kurutma makinesi gibi cihazların etrafının boş olmasına dikkat etmeliyiz.
- Ütülediğimiz giysileri, yeniden kırışmasını engelleyecek şekilde yerleştirmeli ya da kullanmalıyız. Ütünün fişini çektikten bir süre sonra daha kullanabileceğimizi unutmamalıyız.
- Yaşam alanlarımızda yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya gayret etmeliyiz.
Bireysel tüketimlerimizle ve tercihlerimizle enerji verimliliğine katkıda bulunabiliriz. Yaşam alanlarımızda alacağımızı küçük önlemler ve değişikliklerle enerji verimliliği sağlamak mümkün!