Apsiyon Blog / Apsiyon Yeşil

Elektrikli Araçların Dezavantajları Nelerdir?

Elektrikli Araçların Dezavantajları Nelerdir?

Elektrikli araçlar zararlı mı? Apsiyon Yeşil’in bu yazısında genel özellikleri itibarıyla çevre dostu olarak bilinen elektrikli araçların dezavantajlarından ve bazı çevresel etkilerinden bahsedeceğiz. Elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla daha çevre dostu olarak kabul edilirler. Ancak, elektrikli araçların çevreye verdikleri etki, batarya üretimi, elektrik üretimi ve atık yönetimi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Elektrikli Araçlar Çevre Dostu Mu?- Elektrikli araçların bataryalarının üretimi esnasında bazı çevresel etkiler söz konusudur. Üretim içinde gerekli materyallerin elde edilmesi, işlenmesi ve gerekli bölgelere ulaştırılması aşamaları yoğun şekilde enerji tüketimine neden olur. Bu da çevresel etkileri beraberinde getirir.
- Bataryalar, elektrikli araçların belki de en önemli parçasıdır. Çoğunlukla lityum iyondan oluşan bu parçalar, doğrudan araçların yapabileceği kilometreyi ve performansı belirler. Aynı zamanda bataryaların şarj olma süresinin uzun ya da kısa olmasında etkilidir.
- Elektrikli araçları şarj etmek için kullanılan enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesi en doğru olanıdır. Fosil yakıtlar yerine güneş enerjisi, rüzgar enerjisi veya hidroelektrik enerjisi kullanılarak üretilen araçların çevre dostu olduğunu söyleyebiliriz.
- Elektrikli araçlarla ilgili bir diğer durum, şarj istasyonlarının yaygınlaşması ve herkes için her an ulaşılabilir olmasıdır. Her geçen gün şehir içinde ve şehirlerarası yollarda yaygınlaşan şarj istasyonları, bununla birlikte gelişen altyapı sayesinde herkes tarafından kolaylıkla erişilebilir ve kaliteli hizmet kullanıcılarla buluşacaktır.
- Elektrikli araçların 1 kez şarj edildikten sonra yapacağı menzil de son derece önemli bir konudur. Bu, tüketicilerin tercihlerinde belirleyici olabilir. Kullanıcıların ihtiyaçlarına ve kullanım alışkanlıklarına göre çeşitlilik gösteren elektrikli araçların menzilleri ise aracın markasına, modeline ve üretim yılına göre değişir. Öyle ki piyasadaki elektrikli araçların menzili, 150 kilometre ile 600 kilometre arasında farklılaşır.
- Hem ülkemizde hem de dünyada yaygın olarak kullanılan ve içten yanmalı motor olarak bilinen araçlara nazaran elektrikli araçlar özellikle hızlanma konusunda bazı dezavantajlar taşır. Düşük torka ve daha az beygir gücüne sahip olması nedeniyle elektrikli aracımızı satın almadan önce aracın performansına dikkat etmemiz gerekir.
- İçten yanmalı motorlar, elektrikli araçlara nazaran daha az maliyetle üretilir. Fakat yakıt ve elektrik kullanımı karşılaştırıldığında uzun vadede, elektrikli araçların daha ekonomik olduğu bir gerçektir.
- Kullanım ömrünü tamamlayan bataryaların doğru bir şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesi gerekir. Bu konu atık yönetimi açısından çevre açısından olduğu kadar toplum sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu yazımızda üzerinde durduğumuz unsurların, elektrikli aracı olanlara ve elektrikli araç almak isteyenlere fayda sağlamasını dileriz.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir