Apsiyon olarak yepyeni bir kategori ile karşınızdayız. Yaşama, yaşam alanlarına, mimariye, dünyadaki eşi benzeri olmayan projelere ve daha birçok konuya dair merak ettiklerinizi Yaşam Alanları kategorimizde bulabilirsiniz. Hazırsanız kategorimizin ilk yazısı ile başlayabiliriz. Ülkemizdeki ve dünyadaki modern şehirlerin yeni yapıları, iddialarıyla gökyüzüyle yarışıyor. Apsiyon Blog’un bu yazısında dünyadaki en yüksek binaları ele almaya çalışacağız. Yükseklikleriyle olduğu kadar tasarımları ve kullanılan teknolojileri de dikkat çeken bu yapılara yakından bakalım.
Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bu yapı 828 metre yükseklik ve 163 katı ile yapıldığı günden bu yana dünyanın en yüksek binasıdır. 2010 yılında tamamlanan ve Dubai’nin simgesi haline gelen bu yapı, bugüne kadar yapılmış en yüksek insan eseri olarak bilinir. Konut, ofis, otel ve seyir terasları gibi birçok yaşam alanını aynı bünyede barındıran yapı merkezi Chicago’da bulunan Skidmore, Owings ve Merrill (SOM) mimarlık firması tarafından tasarlanmıştır.
Malezya’daki Merdeka 118, 2023 yılında tamamlanan yapı, 118 kattan oluşur ve 678.9 metre yüksekliğindedir. Kuala Lumpur'da yer alan Merdeka 118, Güneydoğu Asya'nın en yüksek binası olarak bilinir. Adını, Malezya'nın bağımsızlık gününden alan yapı, tasarımındaki modern unsurlarla Malezya kültürüne atıfta bulunmaktadır. Fender Katsalidis Architects ve RSP Architects tarafından tasarlanan yapı, şehirdeki tüm demiryolu ağlarına bağlı bir konumdadır.
Burj Khalifa’dan sonra en yüksek yapı; 634 metre yüksekliğindeki Tokyo Skytree'dir. 2012 yılında açılan yapı, Tokyo’da bulunmaktadır. Japon kültüründen izler taşıyan yapının yüksekliği olan 634 sayısı öykü anlamındadır. Yapı; sık sık yüksek şiddetli depremler görülen bir ada ülkesinde olduğundan sismik izolasyon sistemleri ile korunmuştur.
Shanghai Tower, 632 metre yükseklik ile ve 128 katıyla dünyanın en yüksek üçüncü binası olma özelliğini taşır. 2015 yılında tamamlanan bu yapı özellikle çift cidarlı cephesi sayesinde hem enerji verimliliği sağlar hem de görünümüyle şehrin siluetine damga vurur. Aynı zamanda saatte 73.8 km hıza sahip asansörleri ile dikkat çeker.
Suudi Arabistan’daki bu yapı 601 metre yüksekliğindedir ve 120 kattan oluşur. 2012’de tamamlanan yapı Mekke şehrindedir. Dünyanın en büyük saat kulesi olan bu yapı özellikle hac döneminde çok sayıda Müslüman tarafından ziyaret edilmektedir.
Çin’deki bu yapı toplam 115 katlı ve 599 metre yüksekliktedir. Shenzhen'de bulunur ve buranın en yüksek binasıdır. 2017 yılında tamamlanan yapı, finans sektörüne hizmet veren modern formu ile dikkat çekmektedir. Hong Kong, Shenzhen ve Guangzhou bölgelerini birbirine bağlayan önemli bir konumdadır.
Güney Kore’nin başkenti Seul’dedir. 554.5 metre yüksekliğindedir ve 123 kattan oluşur. 123 katı nedeniyle Güney Kore’nin 100 katı aşan ilk binası ünvanını taşır. Yapı, 2017 yılında inşa edilmiştir. Panoramik izleme alanları ile bir cazibe merkezidir.
Çin'in Tianjin kentindedir. 597 metre yüksekliktedir ve 128 katlıdır. 2008 yılında yapımına başlanan bina, henüz tamamlanmamıştır.
Çin'in başkenti Pekin'dedir. 109 katlı, 528 metre yüksekliğindedir. KPF Designs tarafından tasarlanmıştır. Ticari bina kategorisinde tasarım ödüllü (Pro + Real Estate Awards 2020), yapının mimarı Terry Farrel’dir.
New York’taki yapı 104 katlı, 541 metrelik yüksekliktedir. Skidmore, Owings ve Merrill (SOM) tarafından tasarlanmıştır. 11 Eylül 2001’deki saldırılarda yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin yeni binası olarak inşa edilen yapı, kapılarını 2014 yılında açmıştır.
Çin’in Guangzhou şehrindeki yapı 2016'da tamamlanmıştır. 530 metre yükseklikte 111 katlıdır. Binadaki ofisler, oteller ve alışveriş alanları nedeniyle karma bir yapı olarak kabul edilir.
New York şehrinde, Brooklyn bölgesinde yer alan yapı 93 katlı ve 327 metre yüksekliğindedir. Ağırlıklı olarak konutların bulunduğu yapı karma kullanımlı olarak kabul edilir. JDS Development Group tarafından tamamlanan yapı, yenilikçi tasarımıyla dikkat çekmektedir.