Apsiyon Blog / Apsiyon Yeşil

Dünya Çevre Günü Kutlu Olsun!

Dünya Çevre Günü Kutlu Olsun!

Bugün, 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP - UN Environment Programme) tarafından 1973 yılından bu yana kutlanan Dünya Çevre Günü; tüm dünyada çevre bilincini artırmayı ve dünyanın korunması için herkesin harekete geçmesini hedefleyen bir gündür. Yıllar içinde tüm dünyada karşılık bulmuş, online ve offline olarak gerçekleşen birçok etkinliğe zemin hazırlamıştır. Her yıl, 150'den fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşen etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam eden bugüne; global şirketler, sivil toplum örgütleri, hükümetler ve birçok sivil de katkı veriyor.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları: Karasal Yaşam

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından 2024 yılının teması "Arazi Restorasyonu, Çölleşme ve Kuraklığa Dayanıklılık" olarak açıklanmıştı. Bu nedenle Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Taraflar Konferansı'nın (COP 16) on altıncı oturumunun odağında tarım arazilerinin bozulmasıyla mücadele, kuraklık dayanıklılığını artırma ve çölleşmeyi önlemek olacak. 

İklim Değişikliğinin Farkına Var!

Dünyamız Tehlike Altında

Dünyanın her yerinde ekosistemler tehdit altında. Ormanlardan kurak alanlara, tarım arazilerinden göllere kadar insanlığın varlığının bağlı olduğu doğal alanlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kuraklık, her an tarım arazilerinin azalmasına neden oluyor. Birleşmiş Milletler’in hazırladığı rapora göre topraklarımızın yüzde 40’ı kayboluyor. Yapmamız gerekense arazi restorasyonu konusunda adım atmak. İklim değişikliği ile mücadele etmek. Tarımsal üretimle geçinen kişilerin gelirini kaybetmemeleri için elimizi taşın altına koymak.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları: İklim Eylemi

Dünya Çevre Günü Neden Önemli?

- Dünya için zaman daralıyor. 
- Her beş saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde toprak yok oluyor.
- Değişimin gerçekleşmediği bir senaryoda hava kirliliğinin önümüzdeki 10 yıl içinde bugüne göre oranla yüzde 50 oranında artması öngörülüyor.
- Bu konuda kapsamlı bir çalışma yürütülmediği takdirde 2040 yılına geldiğimizde suyumuza karışan plastik oranı bugünün üç katı olacak.

Neler Yapmalıyız?

- Küresel ısınmanın 1,5°C'nin altında tutulabilmesi için yıllık sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yarı yarıya indirmeliyiz.
- Dünyanın her yerindeki ekosistemlerin korunması ve yeniden canlandırılmasına katkı sunmalıyız.
- Tarımsal üretim yapmaya çalışan milyarlarca insanın geçim kaynaklarını korumaya yardımcı olmalıyız.
- Tüm dünyanın gıda güvenliği için elimizden geleni bugün yapmalıyız.
- İklim değişikliğinin daha sert etkileriyle yüzleşmemek ve biyoçeşitlilik kaybını azaltmak için harekete geçmeliyiz.


Kaynak: https://www.worldenvironmentday.global/

https://www.un.org/en/observances/environment-day

https://socenv.org.uk/global-theme-announced-for-world-environment-day-2024/

https://www.unep.org/news-and-stories/statements/world-environment-day-2024-accelerating-land-restoration-drought

https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/saudi-arabia-host-world-environment-day-2024-focus-land-restoration

https://www.unep.org/news-and-stories/statements/world-environment-day-2024-accelerating-land-restoration-drought

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir