Apsiyon Blog / Apsiyon Yeşil

Döngüsel Ekonomi Nedir?

Döngüsel Ekonomi Nedir?

Döngüsel ekonomi, ürünlerin üretim, kullanıldıktan sonra imha edilmeden yeniden kullanılmasını esas alan bir ekonomi modelidir. Bu sayede kaynakların verimli kullanılmasını ve geri dönüşümün teşvik edilmesini destekler. Bu da beraberinde tüketimi azaltarak tüketim ekonomiye ve çevreye olumlu katkılar sağlar.


1960'lı yılların sonlarında çevresel sorunların artması sonucunda ortaya çıkan “döngüsel ekonomi” kavramının yaratıcısı Walter R. Stahel’dir. 1976’da yayınladığı “Kapitalin Uzun Süreli Kullanımı” isimli raporda, “döngüsel ekonomi” kavramından ilk kez bahsedilmiştir. Takip eden yıllarda literatürde daha geniş yer bulmuştur. Özellikle Deloitte ve Circle Economy Foundation tarafından yayınlanan raporda döngüsel ekonomi detaylı olarak ele alınmıştır. Burada 4 temel yaklaşımdan bahsedilmektedir. Bunlar sırasıyla; Daraltma (Daha Az Kullanmak), Yavaşlatma (Daha Uzun Süre Kullanmak), Döngüsellik (Tekrar Kullanmak) ve Onarma (Yenilenen Malzemeleri Kullanmak) başlıklarından oluşmaktadır.

Çocukların Mutluluğu Açısından Sürdürülebilir Yönetimin Önemi


Daraltma (Daha Az Kullanmak): Kaynak tüketimini azaltmak için daha az malzeme ve enerji kullanmayı teşvik eder.


Yavaşlatma (Daha Uzun Süre Kullanmak): Mevcut ürünlerin daha uzun süre kullanılması için bu ürünlerin ömrünü uzatmayı savunur.


Döngüsellik (Tekrar Kullanmak): Kullanım ömrünü tamamlayan ürünlerin onarılarak yeniden ekonomiye kazandırılmasını savunur.


Onarma (Yenilenen Malzemeleri Kullanmak): Yenilenemeyen, sınırlı ve tüketilmesinin doğayı olumsuz etkileyeceği bilinen kaynaklar yerine yenilebilir enerji kaynakların kullanılmasını savunur.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir