Döngüsel ekonomi, ürünlerin üretim, kullanıldıktan sonra imha edilmeden yeniden kullanılmasını esas alan bir ekonomi modelidir. Bu sayede kaynakların verimli kullanılmasını ve geri dönüşümün teşvik edilmesini destekler. Bu da beraberinde tüketimi azaltarak tüketim ekonomiye ve çevreye olumlu katkılar sağlar.
1960'lı yılların sonlarında çevresel sorunların artması sonucunda ortaya çıkan “döngüsel ekonomi” kavramının yaratıcısı Walter R. Stahel’dir. 1976’da yayınladığı “Kapitalin Uzun Süreli Kullanımı” isimli raporda, “döngüsel ekonomi” kavramından ilk kez bahsedilmiştir. Takip eden yıllarda literatürde daha geniş yer bulmuştur. Özellikle Deloitte ve Circle Economy Foundation tarafından yayınlanan raporda döngüsel ekonomi detaylı olarak ele alınmıştır. Burada 4 temel yaklaşımdan bahsedilmektedir. Bunlar sırasıyla; Daraltma (Daha Az Kullanmak), Yavaşlatma (Daha Uzun Süre Kullanmak), Döngüsellik (Tekrar Kullanmak) ve Onarma (Yenilenen Malzemeleri Kullanmak) başlıklarından oluşmaktadır.
Çocukların Mutluluğu Açısından Sürdürülebilir Yönetimin Önemi
Daraltma (Daha Az Kullanmak): Kaynak tüketimini azaltmak için daha az malzeme ve enerji kullanmayı teşvik eder.
Yavaşlatma (Daha Uzun Süre Kullanmak): Mevcut ürünlerin daha uzun süre kullanılması için bu ürünlerin ömrünü uzatmayı savunur.
Döngüsellik (Tekrar Kullanmak): Kullanım ömrünü tamamlayan ürünlerin onarılarak yeniden ekonomiye kazandırılmasını savunur.
Onarma (Yenilenen Malzemeleri Kullanmak): Yenilenemeyen, sınırlı ve tüketilmesinin doğayı olumsuz etkileyeceği bilinen kaynaklar yerine yenilebilir enerji kaynakların kullanılmasını savunur.