Barışkan Yönetim ve Danışmanlık Yöneticisi - Gaye BARIŞKAN
Kariyerinize nasıl başladınız?
Türkiye’nin ilk profesyonel bina yönetimine biz başladık. Bu sektördeki hikayemiz dedemiz Abdurrahman BARIŞKAN’ın 1983 yılında öncülük ettiği çalışmalarla başladı. Babamız A. Ertuğrul BARIŞKAN’ın katkıları ve bizim 1999 yılında işe dahil olmamızla birlikte, üç nesil bir arada çalışarak bu alanın öncüsü olduk. Hem dedemiz hem babamız hem de biz üniversite mezunuyuz; bu da işimize entelektüel bir bakış açısı katmamızı sağladı.
İlk işiniz neydi ve bu iş size neler kattı?
İlk işimiz, ailemizin sektördeki profesyonel bina yönetimi işine katkıda bulunarak başladı. Bu süreç; ekip çalışması, sorun çözme ve müşteri ilişkileri gibi temel yetkinlikleri kazanmamıza olanak sağladı.
Sizi bu sektöre yönlendiren neydi?
Aile mirasımızın yanı sıra bu sektörde fark yaratma arzusu bizi yönlendirdi. İnsanların yaşam alanlarını daha düzenli, şeffaf ve güvenilir bir şekilde yönetme fikri, bizi hep motive etti.
Apsiyonlu Kadınlar Anlatıyor | Elif GÜVEN
Kariyerinizde karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdi ve bunları nasıl aştınız?
Kadın yönetici olarak sektörde karşılaşılan ön yargılar ve sektörel değişimlere uyum sağlama gibi zorluklarla karşılaştık. Bu engelleri, profesyonel yaklaşımımız ve dürüstlük ilkemizle aşmayı başardık.
En çok gurur duyduğunuz başarınız nedir?
2012 yılında 193 Belçikalı şirket ve 350 iş insanının katıldığı Türk-Belçika İş Forumu’nda, davet edilen tek Türk yönetim firması olmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye’den böyle prestijli bir platformda tek temsilci olmak, yıllardır kat malikleri tarafından saygınlığımızın ve profesyonel yaklaşımımızın uluslararası düzeyde de fark edildiğini gösterdi.
İş hayatınızda size ilham veren biri oldu mu? Kim ve neden?
Akbank Menkul Değerler Müdürlüğü’nden emekli olan annemiz Tülin BARIŞKAN, üniversite yıllarından beri hem okuyup hem çalışarak disiplini, öz saygısı, iş ahlakı ve vizyonu bize temel değerleri kazandırdı. Onun azmi ve çalışkanlığı, iş hayatımıza ışık tuttu.
Şeffaf, ekip odaklı ve çözüm üretmeye yönelik bir liderlik tarzı benimsiyoruz. Her bireyin iş süreçlerine aktif katılımını sağlayarak, takım ruhunu güçlendiriyoruz.
Birlikte çalıştığınız kişileri motive etmek ve yönetmek için hangi stratejileri kullanıyorsunuz?
Ekip arkadaşlarımızın fikirlerine değer veriyor, başarılarını takdir ediyoruz. Bunun yanı sıra açık iletişim ortamı kurarak, onları sürecin bir parçası yapmaya özen gösteriyoruz.
Çalışanlarınıza nasıl ilham veriyorsunuz?
Kendi çalışma disiplinimizi örnek gösteriyor, şeffaflık ve dürüstlük ilkelerimizi uygulayarak güven ortamı sağlıyoruz.
Apsiyonlu Kadınlar Anlatıyor | Asuman İSKENDEROĞLU
Apsiyon Yazılımı işlerinizi yönetmenizde size nasıl yardımcı oldu?
Apsiyon, operasyonel süreçlerimizi dijitalleştirerek hem zaman hem de enerji tasarrufu sağladı. Ayrıca veri takibi, analiz ve kredi kartıyla tahsilat yapma konularında işimizi kolaylaştırıyor.
Apsiyon'un işinizi kolaylaştıran en sevdiğiniz özellikleri nelerdir?
Kolay raporlama, aidat takibi ve şeffaf yönetim modülleri, iş süreçlerimizi düzenli hale getiriyor.
İş hayatımızdaki zamanı etkili yöneterek, özel zamanlarımızı kaliteli bir şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.
Yoğun iş temposundan sıyrılmak ve dinlenmek için neler yapıyorsunuz?
Gaye BARIŞKAN olarak iş dışındaki zamanlarımı değerlendirerek biyointegratif nefes terapisi, reiki master, NLP Master Practitioner ve kuantum training gibi alanlarda uzmanlaştım. Aylin BARIŞKAN ise pilates ve Türk müziği tarihçesi konularında düzenli eğitim alıyor.
Barışkan Yönetim & Danışmanlık’ı daha geniş bir kitleye tanıtarak sektördeki lider konumumuzu güçlendirmek ve daha fazla binaya kaliteli hizmet sunmak hedeflerimiz arasında.
Yöneticilik kariyerine yeni başlayan kadınlara ne gibi tavsiyeler vermek istersiniz?
Eğitim mutlaka şart ancak bu eğitim, 48 saatlik ya da kısa süreli kurslarla sınırlı olmamalı. Gerçek bilgi ve beceri tecrübeyle gelir. Bu nedenle sektöre girmek isteyen kadın yönetici adayları, profesyonellerin yanında en az 3 ay staj yapmalıdır.
Kadınların, Tesis Yönetimi Sektörü’nde daha fazla temsil edilmesi için ne gibi adımlar atılmalı?
Kadınlara fırsat eşitliği sağlanmalı, sektörde kadınların görünürlüğünü artıran etkinlikler ve eğitim programları düzenlenmelidir.
İyi bir yönetici nasıl olur?
İyi bir yönetici, yapabileceği ve bizzat takip edebileceği kadar iş alır. Yöneticilik, ticari kaygılarla sürekli her gelen projeye “evet” demek değildir. Sürekli yeni personel istihdam ederek işlerini delege eden bir yönetici, kontrolünü kaybeder ve vizyoner bir liderlikten uzaklaşır. Yöneticilik, vizyon ve yakın takip gerektirir; her işin detayına hâkim olmayı ve süreçlerin içinde aktif bir şekilde yer almayı şart koşar. Ayrıca, profesyonel bir yönetici, işini uygun bir ücret karşılığında yapar ve bu işi layıkıyla gerçekleştirmek için fiziki bir iş yeri, sabit bir telefon hattı gibi altyapılara sahiptir. Referans göstermek yerine, referansları şehir genelinde görünür bir konumda olan biri olmak önemlidir. İşte bu vizyonumuz sayesinde 42 senedir sektördeyiz. Hiçbir ilan, reklam ya da tanıtım yapmadan, sadece görünür referanslarımızla bu başarıyı sağlamış olmaktan gurur duyuyoruz.
Daimi olarak Yargıtay içtihatlarını ve sektörel yenilikleri takip ediyoruz. Ayrıca yeşil binalar başta olmak üzere ilgili fuar ve çalışmaları düzenli olarak izliyoruz.
Okuduğunuz veya size ilham veren kitaplar var mı? Hangileri?
Simon Sinek’in “Liderler Son Yemeği Yer” ve Stephen R. Covey’in “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” kitapları bize hem liderlik hem de organizasyonel yapı anlamında ilham verdi. Apsiyon'a, Türkiye'de kadın bina yöneticileri hakkında yaptığı bu anlamlı çalışma için müteşekkir olduğumuzu özellikle belirtmek isteriz. Erkek egemen bir toplumda bize ve bizim gibi kadın yöneticilere verdiği değer için minnettarız. Kadının dokunduğu her şeyin çok daha güzel ve başarılı olduğuna yürekten inanıyoruz. Bu vesileyle, bizi bu noktaya taşıyan malik ve sakinlerimize, yıllardır birlikte çalıştığımız binalarımıza teşekkür ediyoruz.