Apartman ve site yönetimleri tarafından elde edilen gelirler arasında reklam gelirleri de bulunmaktadır. Özellikle binaların yan duvarları üzerinde yer alan reklamlar nedeniyle apartman ve site yönetimleri arasında anlaşmalar yapılmakta ve sonuç itibariyle ödemeler yapılmaktadır. Bu ödemeler de apartman ve site yönetimleri için gelir kaynağı olarak dikkate alınmaktadır. Sizlerden gelen soruları da dikkate alarak bu yazımızda bu konu ile ilgili sizlere bilgi aktarmak istiyoruz.
Bilindiği gibi apartman ve site yönetimlerinin reklam geliri elde etmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 45. maddesine göre apartman ve sitelerin dış duvarlarının, çatı veya damının reklam amacıyla kiralanması gibi önemli yönetim işleri ancak bütün kat maliklerinin oy birliğiyle verecekleri karar üzerine yapılabilir. Dolayısıyla önce oy birliği ile karar alınarak yönetime yetkilendirme yapılması esastır. Yönetimin tek başına kat malikleri kararı olmaksızın hareket etmesi mümkün değildir.
Apartman ve sitelerin reklam gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi kapsamında yer alan vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlara kiraya verilmesi halinde gelir vergisi tevkifatına, yani stopaja tabidir. Elde edilen gelir, maliklerin geliri sayılır. Kat maliklerinin hisselerine düşen kira geliri pay edilir. Kat malikleri tarafından elde edilen kira geliri stopaja tabi tutulan bir gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilerek, gerekirse yıllık beyanname ile beyan edilmelidir. Bu konuda kat maliklerinin dikkatli olmasında fayda vardır. Elde edilen gelirin kat malikleri tarafından doğrudan yönetime bırakılması da bu durumu etkilememektedir.
Dış cephenin reklam amaçlı kiraya verilmesi, KDV Kanunu’nun (1/3-f) maddesi gereğince genel oranda (%20) KDV’ye tabi olacaktır. Site yönetimlerinin KDV mükellefiyeti yoktur. Ancak kiracılar, yani reklam hizmeti alanlar KDV mükellefi ise durum değişmektedir. Bu durumda söz konusu işleme ait %20 oranındaki KDV, reklam hizmeti alanlar tarafından sorumlu sıfatıyla (2 No’lu KDV Beyannamesiyle) beyan edilmesi gerekir.
Kat maliklerinin
- Apartman ya da sitelerin ortak alanlarından elde edilen gelirlerin kat maliklerinin beyanname ödevine etkisi olup olmadığı veya
- Kendi sahip oldukları konut veya iş yerlerine ilişkin kira gelirleri vergi beyannamelerinde dikkat etmesi gerekenlere
aşağıdaki link dizininden erişebilirsiniz.
Apartman, Site Yöneticisi Kendi Karar Alarak Gelir Elde Edebilir Mi?
Apartman ve Site Yönetimlerine Vergi Denetimi
Apartmanların Dış Cephelerinin Kiraya Verilmesinde Vergi
Apartman ve Site Yönetimleri Vergi İncelemesine Tabi Midir?
Danıştay’dan Ses Getirecek Bir Karar: Konut Yönetimlerinin Stopaj Yapma Yükümlülüğü Yoktur
Apartman ve Site Yönetimleri Tarafından Elde Edilen Gelirlerin, Gelir Vergisi Açısından Kat Maliklerine Etkileri
Ortak Alanlardan Kira Geliri Elde Eden Kat Malikleri İçin Vergi
Kira Vergi Beyannameleri'nde Gider Yöntemleri
Kira Gelirlerinde Vergi Avantajları
Kira Kazançlarında Konut İstisnası
Apartman ve Sitelerde Ortak Alanların Kiraya Verilmesi ve Vergilendirilmesi
Apartman ve Sitelerde Sosyal Tesislerin İşletilmesi ve Vergilendirilmesi