Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Apartman Gürültü Yönetmeliği, Şikayet Nereye Yapılır?

Komşunuz üst katınızda sürekli topuklu ayakkabı ile yürüyor veya çocukları gün boyu odadan odaya binayı titretircesine koşuyor mu? Bitişik nizam ikiz paylaşımlı bahçeli dubleks villanızda ortak komşu duvardaki merdivenlerden gece gündüz denilmeden koşularak inilip çıkılıyor, kalabalık aile olan komşunuzun her bireyi bahçede her gün ve hatta gece 23.00’da başlayan top oyunları mı oynuyor? Gecenin bir yarısında çalıştırılan matkaplar, başlanan tamiratlar, balkonda yüksek sesli sohbetler, tüm gün boyu çalan müzik setleri, gitarlar, piyanolar ve benzeri durumlardan rahatsız mı oluyorsunuz? 


Gürültü yapan komşunuz varsa bu yazı tam sizin için! “Komşu gürültü yapıyor, nereye şikayet edilebilir? Gürültü yasağı saat kaçta başlar? Apartman Gürültü Yönetmeliği nedir? Polise gürültü şikayeti nasıl yapılır?” Tüm bu soruların yanıtlarını blog yazımızda bulabilirsiniz!

Binada Yaşayan Komşular Arasındaki Gürültü Kaynaklı Sorunlar Nelerdir? 

Sorunlarla ilgili birkaç örnek vermek gerekirse;


  • Aile içi kavgalar-şiddet,
  • Müzik çalarlar, TV, Ses Cihazları, Müzik Enstrümanları,
  • Topuklu Ayakkabı, Terlik, Ayak Sesleri,
  • Ev içi Spor Aktiviteleri ( Koşu Bandı, Ağırlık, Fitness çalışmaları) ,
  • Çocukların Sesleri, Koşuşturmaları, Oyunları, Ağlamaları,
  • Evde Yapılan Temizlik İşleri, (Süpürge Sesleri vs.) ,
  • Bina Tadilatları, Bağımsız Bölüm Tadilat ve Renovasyonları,
  • Aynı Evde Yaşayan Genç Grupların Gürültüleri,
  • Aynı Binada bulunan İşyeri-Dükkan-Konut Kullanım Farklılıkları,
  • Islak Hacim Kullanım Sıklıkları, Sifon Sesleri,
  • Bağımsız Bölümlerin Zemin Kaplamaları Sorunları,
  • Dikkatsiz İş Görme Alışkanlıkları, Sürekli Eşya, Alet Edevat Düşürmek,
  • Mobilya sağlamlık, yerleştirme, eskime sorunları,
  • Pet (evcil hayvan, köpek vs.) doğal davranış sorunları,
  • Kısıtlı, engelli, ruh hastalığı ve psikolojik açıdan rahatsız komşuların hareket ve davranışları, aşırı alkol alan sakinler sayılabilir.


Bu durumlar özellikle de Gürültü Şikayetçisi Açısından Konsantrasyon Gereken İşlere Yoğunlaşma Problemleri (Ders çalışma, yazı yazma, düşünme ve üretme zaman dilimleri) ile birleştiğinde gürültü şikayeti yoğunlukla  oluşuyor. 


Not! Bu blog yazısı “Binada Yaşayan Komşular Arasındaki Gürültü Kaynaklı Kat Mülkiyetinden Oluşan Sorunlar” olarak sizlere sunuyoruz. “Dış Cephenin ve Pencerelerin Ses Yalıtımının Yeterli Olmaması Durumunda Şehir Gürültüleri” ile  Bina imalatı öncesinde projelendirilen, imal edilen ancak  ses yalıtımı olmaması sebebi ile şikayet kaynağı olan teçhizatlar” konusunu ise bir başka blog yazımızda sizinle paylaşacağız.


Bir arada yaşayan site ve apartman sakinlerinin uyması gereken kurallar vardır. Komşuluk ilişkilerinin sorunsuz bir iletişimle ilerlemesi için, bu kurallara tüm site ve apartman sakinlerinin uyması beklenir. Bu kurallar içerisinde, gürültü yönetmeliği de bulunmakta mıdır? Peki, apartman gürültü yönetmeliği nedir? Böyle bir yönetmelik var mıdır? Bu blog yazımızda sizlere bu soruların tüm detaylarını anlatacağız.

Apartman Gürültü Yönetmeliği Nedir, Bu İsimli Bir Yönetmelik Var Mıdır?

Aslında internet aramalarında sıkça rastladığımız apartman gürültü yönetmeliği isimli bir yönetmelik bulunmamaktadır. Yani, internet aramalarında önümüze çıkan bu tür yazılarda bulunan gün, saat, zaman ifadeleri bulunan kuralları genelleştirmemeli ve aynen uygulanacak gibi kabul etmemelisiniz.


Şüphesiz Türkiye’de gürültü, komşuluk gürültüsü  tanımları başta 31.05.2017 tarih ve 30082 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan BİNALARIN GÜRÜLTÜYE KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK” ve 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan “ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ” çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir.


Bu yönetmeliklerde geçen “Komşuluk gürültüsü”, ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültüler olup, konut içerisinde kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından ve çeşitli ev araçlarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, yüksek sesle konuşma, bağırma, çocukların koşma ve zıplamaları, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo ve elektronik ses vericilerle yükseltilmiş müzik dinleme, her türlü müzik aleti kullanımı, çamaşır, bulaşık, kurutma, dikiş makinaları, buzdolabı, çöp öğütücü, elektrik süpürgesi gibi ev aletlerini mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı gibi ekipmanları kullanma, hava kanalları, temiz ve pis su tesisatı, jeneratör, hidrofor, kompresör, yakma kazanı, asansör, çöp bacaları, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar,  evcil hayvan besleme gibi faaliyetler ile bina içinde yapılacak tadilat gibi işlerden doğan ve ortak alanlarda merdivenler, koridorlar ve diğerlerinden gelen gürültüleri kapsamaktadır. (* Her iki yönetmelikteki gürültü tanımları bu blog yazımızda birleştirilmiştir) 


Komşunun yarattığı sesler "rahatsız olma, başkalarını rahatsız etme" kavramı içinde komşuluk ilişkilerini de düzenleyen 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK)   18. maddesine  göre düzenlenmiş durumdadır. Peki, bu madde nedir? Maddede “kat maliklerinin, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymaları, özellikle birbirini rahatsız etmemeleri, birbirinin haklarını çiğnememeleri ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlü oldukları, yine kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümlerin, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanacağı, bu borçları yerine getirmeyenlerin de kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olduğu” ifade edilmektedir. KMK’nın 18. maddesi dolayısı ile “gürültü” kavramı açısından hayli yetersiz, olabildiğince de genelleme içerse de bu maddeye göre “apartmanda huzur bozan” ve “çekilmez bir hal” alan gürültünün yapılmasının yasak olduğunu, komşunun rahatsız edilmemesinin de “genel bir kural” ve “yasal bir yükümlülük olduğunu” anlıyoruz.


Ancak bir eylemin gürültü olup olmadığını belirlemek için bazı kriterler gerekiyor. Bu kriterleri şu şekilde açıklayabiliriz: Gürültü en yalın anlamı ile “uyumsuz, düzensiz bir biçimde çıkan, istenmeyen rahatsız edici her türlü ses” olarak tanımlanabilir. Türk Hukukuna göre “gürültüden rahatsızlık” kavramı subjektif bir kavram ve rahatsız olan kişiden kişiye değişiyor. Ses ile ilgili rahatsızlık hükümleri çoğu yönetim planı ve yargıtay kararlarında akşam 22:00'den sonra gürültü ve ses yapmamak gibi klişe bir cümle içinde takılı kalmış durumdadır. 

Apartman Gürültü Yönetmeliği Neleri Kapsar? 

Peki, apartman gürültü yönetmeliğinde yer alacak kurallar neler olmalıdır?  Apartman gürültü yönetmeliğine göre gürültü yasağı saat kaçta başlar? Böyle bir yasak konulabilir mi?


“Site ve Apartman Gürültü Yönetmeliği” olarak internet aramalarında önümüze çıkan ancak her yaşam alanında bulunmayan bu yönetmelik, temel olarak yukarıda bahsettiğimiz iki farklı gürültü yönetmeliğine ve aşağıdaki mevzuat hükümleri çerçevesinde apartmanın genel kurulu, toplu yapı ve sitelerin temsilciler kurulları eğer bu kurullar yetki vermiş ise Yönetici veya Yönetim Kurulları tarafından metin olarak yazılıp uygulamaya alınabilir.


Bu yönetmelik yazılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ise şunlardır; 

Öncelikle 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK)  18. Maddesi kapsamında yönetmeliğin yazıldığı, Binanın / Sitenin Tapuda Kayıtlı Yönetim Planı’nda var ise “gürültü rahatsızlığına” ilişkin atıflara yer verildiği ifade edilmelidir. Komşuluk gürültüleri iyi bir şekilde tanımlanarak, “gürültüden rahatsız olan kişilerin” 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 25. ve 33. Maddelerine ilişkin olarak hakim müdahalesini isteyebilme imkanlarının olduğu, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 737. maddesi,2872 Sayılı Çevre Kanunu ve yukarıda değindiğimiz ilgili yönetmelikleri çerçevesinde söz konusu apartman ve siteye özel bir “Site ve Apartman Gürültü Yönetmeliği” metni yazılabilir.

Böylece apartmanda yaşayan kat sakinleri için birbirleriyle huzur içinde yaşamaları amacıyla konulacak kurallar, apartman gürültü yönetmeliğini oluşturacaktır. Yazılacak olan apartman gürültü yönetmeliğine göre, oturduğunuz dairedeki yaşam tarzınızla çevrenizdeki apartman sakinlerine bir rahatsızlık vermemeniz gerekecektir.

Apartman Yönetmeliği Nedir, Ne Değildir?

Apartman Gürültü Yönetmeliği Kapsamı

Elbette ki apartman ve toplu yapılarda yaşayan komşuların her türlü gereksiz gürültüden kaçınılması gerekiyor. Ancak; o yapıya özel yazılması gereken Apartman gürültü yönetmeliği kapsamında geçerli olan kuralları şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Her türlü gereksiz gürültüden kaçınılması gerekir.

  • Tadilatların mesai günleri ve saatleri içerisinde saat 10:00 ile 18:00 arasında yapılması kararı faydalı olacaktır. Bununla beraber apartmanlardaki tadilatların başka saatlere alınması da kararlaştırılabilir. Örneğin hafta içi 08:30 ile 17:30 arasında, hafta sonu ise 11:00 ile 17:30 arasında yapılması yönetmeliğe yazılabilir. Bu saatler arasında da tadilat yapılırken diğer kat maliki rahatsız edilecek derecede gürültü yapılmasını da kurallara bağlamak gerekir. Bazı değerli anagayrimenkullerde daireler alınıp satıldığında aylar süren tadilatlar gerçekleştirilebilmektedir.

  • Yine akşamları 22:00 ile sabah 07:00 arasında yüksek ses çıkarılması yasak olmalıdır.  Yüksek seslere örnek olarak matkap sesi ya da yüksek sesle müzik dinlemek, elektrikli süpürge sesi, yere dengeli oturmayan çamaşır makinası sesi, bahçe kullanımlı yapılarda bahçede yüksek sesle bağırmayı gerektiren oyunlar ve top oyunları verilebilir. Bu tip yüksek seslerin çıkarılmamasına belirli saatlerde özen göstermek gerekir. Bu sesler, geç saatlerde ve erken saatlerde apartman sakinlerini rahatsız ettiğinden uygun değildir.

  • Pazar günü ve diğer resmi tatil günlerinde apartman içerisinde ses çıkarmak yasak olmalıdır. Bu günler istirahat vakti olarak kabul edilmelidir.

  • Konutlarda müzik aletlerinin, mekanik ve elektronik aletlerin sesleri, yalnızca oda içerisinde duyulacak seviyede açılmalıdır. Müzik dinleme, film izleme, koşu bandı kullanma keyfi eylemlerdir ve dışarıdan duyulacak şekilde yapılması da apartman sakinleri tarafından hoş karşılanmayacaktır. 


Yine unutmayalım ki 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu 737. Maddesi  “Komşu hakkı”’nı tanımlamış olup, “Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. Yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.” demektedir.


Gürültü Yapmanın Cezası Nedir?

Eğer apartmanda komşunuzun istenmeyen rahatsız edici seslerinden yani gürültülerinden şikayetçi iseniz, komşunuz yukarıda bahsettiğimiz yasal mevzuatlara, apartmanın yönetim planına, genel kurul kararlarına, toplu yapılarda  temsilciler kurulu kararlarına veya anagayrimenkul yönetimi tarafından eğer yayınlanmışsa “Gürültü Yönetmeliği” maddelerine uymuyor ise yapacağınız şikayete göre 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca idari para cezası olarak komşulara 1.461 TL ( bin dört yüz altmış bir lira) olarak uygulanıyor. Şikayet edilen komşu bir ticari işletme, işyeri, atölye veya dükkan ise bu durumda para cezası 14 bin 740 liraya kadar uygulanabiliyor. Bununla beraber sizi rahatsız eden komşunuz “eğlence yeri ise” bu  ceza 29 bin 500 liraya kadar yükselebiliyor.


Gürültü yapan komşunuza ölçümün mümkün olmadığı durumlarda para cezası olarak 2020 yılında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre 187 TL “gürültüden”, 187 TL “rahatsız etmekten” olmak üzere toplam 374 liralık para cezası uygulanabiliyor.


634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK)  33. maddesi gereğince sulh mahkemesi  hakimi tarafından gürültücü ev sahibinin veya kiracının uyarılması ve uyarıya uymaması halinde 250 liradan başlayarak 2 bin TL'ye  kadar para cezasına çarptırılmasına karar verilebilir. Para cezası dışında  gürültücü komşu, şikayet edenin başlangıçta ödemiş olduğu avukatlık, dava masrafları dışında şikayet edenin kişilik haklarına müdahale ettiği için manevi tazminat da ödemek zorunda kalabilir.  Bu çerçevede verilebilecek cezalar ile ilgili olarak diğer bir Apsiyon Blog yazımızı da okuyabilirsiniz. 

  Gürültü Yapan Komşuya 3000 TL Ceza 

Yine 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 123. maddesine göre bir ceza davası açılması için savcılığa şikayette bulunursa “üç aydan bir yıla kadar hapis cezası” verilebiliyor. Peki, gürültü yapan komşular nereye şikayet edilir? Bu sorunun yanıtını blog yazımızın devamında bulabilirsiniz.


Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?

KMK’nın 18. maddesine göre apartmanda / sitede huzur bozan ve “çekilmez hal” alan gürültüleri yapmak yasaktır. “Komşumuzu rahatsız etmemek” de “genel kural” ve yasal bir yükümlülüktür. 


Her ne kadar  “komşuluk hukuku” gereği, komşumuzun nadir olarak yaptığı gürültülere karşı tahammül edilmesi ve tolerans göstermemiz gerekirse de  sürekli olarak bitmeyen gürültüye maruz kalmamız halinde bu duruma katlanmak zorunda değiliz. 


Üst komşu gürültü yapıyor nereye şikayet edilir?” diye düşünüyorsanız, bu sorunun yanıtı oldukça basit olmakla beraber bir planlama dahilinde şikayetlerimizi, haklarımızı da bilerek gerçekleştirmeliyiz.


Özetle, komşu gürültüsü yapılan tüm uyarılara rağmen kesilmediyse gürültü yapan komşu polise şikayet edilebilir, belediye zabıtasına da başvurulabilir. Bu şekilde zabıta ve polise gürültü şikayeti yapıldığında, yetkililer gürültü yapan komşuya gerekli cezayı keserler. Gürültü devam ettiği takdirde kat malikleri, sulh mahkemesine dava açabilme hakkına sahip olurlar. Gürültü şikayeti devam ederse sulh mahkemesi durumu göz önünde bulundurarak gürültünün önlenerek sonlanması için gerekli tedbir kararını alabilir, bu tedbir kararı da gürültüyü engellemez ise savcılığa şikayet edilerek Asliye Ceza mahkemesinde dava açılması sağlanabilir.


Gürültü yapan komşunuzdan şikayetçi iseniz aşağıdaki eylem planını uygulayabilirsiniz.

  1. Öncelikle rahatsızlığı yapan komşunuz ile görüşmeye çalışın. Asla tartışmayın. En iyi çözüm “komşuluk hukuku” çerçevesinde sorunlarımızı çözmektir. 

  2. Komşumuz ise görüşmemiz sonrası yarattığı rahatsızlık çözülmüyorsa komşunuza noterden ihtarname gönderebilir, sırası ile aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz.

  3. Gürültü yapan komşu kiracı ise kat malikini (ev sahibini) arayın ve durumu bildirerek önlem almasını isteyin. Kat malikine ulaşamıyorsanız apartman yönetimi / site yönetiminden bunu yapmasını ve kendinize de yazılı bilgi verilmesini talep edin. 

  4. Apartman yönetimi ile konuşun ve rahatsızlığınızı dile getirin. Apartman yönetiminin komşuyu bizzat sözlü ve rahatsızlık tekrar ediyorsa yazılı uyarmasını ve kendinize de yazılı bilgi vermesini isteyin.  

  5. Apartman yönetimi ile görüşmeleriniz sırasında apartman yönetiminin komşuların gürültüsüne karşı önceden bu tip davranışları yasaklayıp yaptırım belirlemiş olan bir kat malikleri kurul kararı, yönetim kurulu kararı veya gürültü yönetmeliği var mı? Tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planında gürültülere dair bir madde bulunup bulunmadığını kontrol edin. Bu bilgileri ve belgeleri apartman ve toplu yapı yönetiminizden talep edebilirsiniz.  Belgeleri inceleyip, apartman yönetiminin tamirat ve tadilat gibi ses çıkaran işler için belirli gün ve saatler planmasını, diğer komşuluk gürültülerini tanımlayarak yine gürültü yapmanın yasak olduğu gün ve saatleri ilan etmesini talep edin. Söz konusu  karar ve maddelerin apartman girişine asılmasını, komşulara duyurulmasını ve “hassasiyetle” uygulanmasını da talep edin. Apartman yönetiminin kat mülkiyetinden doğan kurallara uymayan komşunuza yazılı ihtarname göndermesini talep edebilirsiniz.

  6. Apartman veya Site Yönetimi bu taleplerinizi yerine getirmez ise yönetiminize de noter tebligatı gönderebilir, sorununuzun genel kurulda görüşülmesi için talep yapabilirsiniz. 

  7. Gürültü devam etmekle beraber genel kurula kadar dayanacak haliniz kalmadı ve yapılan “uyarı”larda işe yaramadıysa, 155’i arayarak polise (kolluğa)  şikayet edebilirsiniz. 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre gürültü yapan ve rahatsız eden komşuya her yıl değişen oranlarda ve katmalı olarak uygulanmak sureti ile idari para cezası verilebilmektedir. Ancak çoğu zaman 155 hattına ve gelen polise bu durumu izah etmek gerekir. Çünkü genellikle polis kapıdan kibarca bir uyarı sonrası ayrılmakta ve gürültü devam edebilmektedir.

  8. Gürültü yine devam ediyorsa bağlı bulunduğunuz ilçe belediye zabıtasına şikayet ederek 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre idari para cezası uygulanmasını sağlayabilirsiniz.  

  9. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gürültü cezası kesilme yetkisini ilgili belediyelere devretmiş durumdadır. Belediyeye şikâyetten sonuç alamazsanız Alo 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şikâyet hattını arayın. Bakanlığın ceza vermesini sağlayın. 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 14. maddesi; “Kişilerin huzur ve sükûnunu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde ilgili yönetmeliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturulması yasaklanmış, ulaşım araçları, şantiye, fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları ve konutlardan kaynaklanan gürültü ve titreşimin yönetmeliklerle belirlenen standartlara indirilmesi için faaliyet sahipleri tarafından gerekli tedbirlerin alınması” konusunu belirler. 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20/h bendi, 14. maddesine göre yayınlanmış yönetmelikle belirlenen önlemleri almayan veya standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olan, konutlar, ulaşım araçları, işyerleri, atölyeler, fabrika, şantiye ve eğlence yerlerine yönelik idari yaptırımlar belirlenmiştir. 

  10. Yukarıdaki önlemlerinize rağmen sorun devam ederse 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK)  33. maddesi gereğince bulunduğunuz yerin Sulh Hukuk Mahkemesine açılacak davanın harç ve diğer masraflarını ödeyerek bireysel başvuru veya avukat marifeti ile başvurabilirsiniz. Ancak açacağınız davada bilirkişi tespiti yapılacağından tespit sırasında da benzer rahatsızlık düzeyinizin oluşacağına emin olun. Bazı gürültüler eylemi yapan kişinin anlık davranışlarına bağlı olup her tekrarlanışında aynı düzeyde ses desibeli oluşmayabilir. Örneğin bütün gün piyano çalan bir komşunun yarattığı gürültü rahatsızlığı düzeyi her müzik parçasında aynı olmayabilir. Sulh mahkemesi hakimi, desibel ölçümü yaptırarak yukarıda ifade ettiğimiz yönetmeliklerde belirlenen değerlerin üzerindeki gürültünün yasaklanması konusunda karar verebilir. Bina içi komşu duvar ve zemin döşemeleri vasıtası ile iletilen gürültülerde ise mahkeme gürültü oluşturan komşunun ses yalıtımı yaptırması yönünde de karar verebilir. Özetle mahkeme, bilirkişi marifeti ile teknik ölçütler çerçevesinde komşuların birbirlerini “rahatsız” ettiklerini saptandığında, rahatsızlık veren davranışın önlenmesi, rahatsız edici seviyede olan sesin veya gürültünün birlikte yaşamanın gerektirdiği “tahammül sınırlarına çekilmesi”, eğer bu sınıra çekilme işlemi ses yalıtımı veya diğer inşaat teknikleri ile mümkün ise bunun uygulanması yönünde karar alabilmektedir. Eğer gürültü şikayeti bu tip inşaat teknikleri ile gürültü düzeyini azaltan bir çözümle ilgili değilse hâkim müdahale ederek ev sahibinin veya kiracının uyarılmasına ve uyarıya uymaması halinde 250 liradan başlayarak 2 bin TL'ye  kadar para cezasına çarptırılmasına karar verilebilir. Para cezası dışında  gürültücü komşu şikayet edenin başlangıçta ödemiş olduğu avukatlık, dava masrafları dışında şikayet edenin kişilik haklarına müdahale ettiği için manevi tazminat da ödemek zorunda kalabilir. 

  11. Sulh mahkemesinin verdiği karara rağmen komşunuz ısrarla  gürültüye  devam ediyorsa, savcılığa şikâyet edebilirsiniz. Bu maddeye kadar olan önlemleriniz ve çabalarınız çerçevesinde oluşan delillerin durumuna göre komşunuza 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 123. maddesine göre Asliye Ceza mahkemesinde bir ceza davası açılabilir. Bu maddeye göre “sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla gürültü yapılması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası” verilebilmektedir.

  12. Yine Sulh mahkemesinin 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK)  33. maddesi gereğince verdiği karara rağmen, komşunuz bir yıl boyunca ısrarla  gürültüye  devam ediyor ve haklarınızı ihlal etmeye devam ediyorsa, konuyu kat malikleri kuruluna götürmek sureti ile irtifak listesindeki tüm kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla,  634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK)  25. Maddesi olan “Kat Mülkiyetinin Devri Mecburiyeti”’nin uygulanmasını talep edebilir, bu maddeye göre diğer komşularınız ile birleşmek sureti ile ortak yaşamı gürültüleri ile çekilmez kılan, “Kat maliki olan gürültücü komşunun kendisine düşen rahatsız etmeme yükümlülüğünü yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ettiği gerekçesi ile gürültücü komşu kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine ( karar sonrası mahkemeye başvuran komşularla beraber - sadece kendisi mahkemeye başvurması halinde şikayet edene )  devredilmesini” hakimden isteyebilirsiniz”. Ancak belirtmek isteriz ki bu satınalma durumu uygulamada çok sık karşılaştığımız bir durum değildir. Buna rağmen yeterli delil bulunması ve yukarıdaki iş planının doğru uygulanması halinde kanun bu yetkiyi vermiş durumdadır. Ne diyelim geçmiş Kurban Bayramınız kutlu olsun. Belki gelecek bayramda komşularınız ile beraber bu madde gereğince “gürültücü komşunun” evine girersiniz.


    Yazımızı yazmaya başlarken bu kadar uzun olacağını düşünmedik. Bu yazımızı “Binada Yaşayan Komşular Arasındaki Gürültü Kaynaklı Kat Mülkiyetinden Oluşan Sorunlar” olarak değerlendirelim ve yakın zamanda “Dış Cephenin ve Pencerelerin Ses Yalıtımının Yeterli Olmaması Durumunda Şehir Gürültüleri” ile  “Bina imalatı öncesinde projelendirilen ,imal edilen , ancak  ses yalıtımı olmaması sebebi ile şikayet kaynağı olan teçhizatlar” başlıklı iki yazımızın da yakında yer alacağı müjdesini sizlere verelim.


    Ozan ÖZEN

    İşletme Mühendisi ( İTÜ) , Emlak ve Emlak Yönetimi (İAU)
    Kat Mülkiyeti Mevzuatı Uzmanı, Bilirkişi
Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir