Komşunuz üst katınızda sürekli topuklu ayakkabı ile yürüyor veya çocukları gün boyu odadan odaya binayı titretircesine koşuyor mu? Bitişik nizam ikiz paylaşımlı bahçeli dubleks villanızda ortak komşu duvardaki merdivenlerden gece gündüz denilmeden koşularak inilip çıkılıyor, kalabalık aile olan komşunuzun her bireyi bahçede her gün ve hatta gece 23.00’da başlayan top oyunları mı oynuyor? Gecenin bir yarısında çalıştırılan matkaplar, başlanan tamiratlar, balkonda yüksek sesli sohbetler, tüm gün boyu çalan müzik setleri, gitarlar, piyanolar ve benzeri durumlardan rahatsız mı oluyorsunuz?
Gürültü yapan komşunuz varsa bu yazı tam sizin için! “Komşu gürültü yapıyor, nereye şikayet edilebilir? Gürültü yasağı saat kaçta başlar? Apartman Gürültü Yönetmeliği nedir? Polise gürültü şikayeti nasıl yapılır?” Tüm bu soruların yanıtlarını blog yazımızda bulabilirsiniz!
Sorunlarla ilgili birkaç örnek vermek gerekirse;
Bu durumlar özellikle de Gürültü Şikayetçisi Açısından Konsantrasyon Gereken İşlere Yoğunlaşma Problemleri (Ders çalışma, yazı yazma, düşünme ve üretme zaman dilimleri) ile birleştiğinde gürültü şikayeti yoğunlukla oluşuyor.
Not! Bu blog yazısı “Binada Yaşayan Komşular Arasındaki Gürültü Kaynaklı Kat Mülkiyetinden Oluşan Sorunlar” olarak sizlere sunuyoruz. “Dış Cephenin ve Pencerelerin Ses Yalıtımının Yeterli Olmaması Durumunda Şehir Gürültüleri” ile “Bina imalatı öncesinde projelendirilen, imal edilen ancak ses yalıtımı olmaması sebebi ile şikayet kaynağı olan teçhizatlar” konusunu ise bir başka blog yazımızda sizinle paylaşacağız.
Bir arada yaşayan site ve apartman sakinlerinin uyması gereken kurallar vardır. Komşuluk ilişkilerinin sorunsuz bir iletişimle ilerlemesi için, bu kurallara tüm site ve apartman sakinlerinin uyması beklenir. Bu kurallar içerisinde, gürültü yönetmeliği de bulunmakta mıdır? Peki, apartman gürültü yönetmeliği nedir? Böyle bir yönetmelik var mıdır? Bu blog yazımızda sizlere bu soruların tüm detaylarını anlatacağız.
Aslında internet aramalarında sıkça rastladığımız apartman gürültü yönetmeliği isimli bir yönetmelik bulunmamaktadır. Yani, internet aramalarında önümüze çıkan bu tür yazılarda bulunan gün, saat, zaman ifadeleri bulunan kuralları genelleştirmemeli ve aynen uygulanacak gibi kabul etmemelisiniz.
Şüphesiz Türkiye’de gürültü, komşuluk gürültüsü tanımları başta 31.05.2017 tarih ve 30082 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan “BİNALARIN GÜRÜLTÜYE KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK” ve 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan “ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ” çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir.
Bu yönetmeliklerde geçen “Komşuluk gürültüsü”, ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültüler olup, konut içerisinde kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından ve çeşitli ev araçlarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, yüksek sesle konuşma, bağırma, çocukların koşma ve zıplamaları, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo ve elektronik ses vericilerle yükseltilmiş müzik dinleme, her türlü müzik aleti kullanımı, çamaşır, bulaşık, kurutma, dikiş makinaları, buzdolabı, çöp öğütücü, elektrik süpürgesi gibi ev aletlerini mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı gibi ekipmanları kullanma, hava kanalları, temiz ve pis su tesisatı, jeneratör, hidrofor, kompresör, yakma kazanı, asansör, çöp bacaları, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar, evcil hayvan besleme gibi faaliyetler ile bina içinde yapılacak tadilat gibi işlerden doğan ve ortak alanlarda merdivenler, koridorlar ve diğerlerinden gelen gürültüleri kapsamaktadır. (* Her iki yönetmelikteki gürültü tanımları bu blog yazımızda birleştirilmiştir)
Komşunun yarattığı sesler "rahatsız olma, başkalarını rahatsız etme" kavramı içinde komşuluk ilişkilerini de düzenleyen 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 18. maddesine göre düzenlenmiş durumdadır. Peki, bu madde nedir? Maddede “kat maliklerinin, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymaları, özellikle birbirini rahatsız etmemeleri, birbirinin haklarını çiğnememeleri ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlü oldukları, yine kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümlerin, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanacağı, bu borçları yerine getirmeyenlerin de kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olduğu” ifade edilmektedir. KMK’nın 18. maddesi dolayısı ile “gürültü” kavramı açısından hayli yetersiz, olabildiğince de genelleme içerse de bu maddeye göre “apartmanda huzur bozan” ve “çekilmez bir hal” alan gürültünün yapılmasının yasak olduğunu, komşunun rahatsız edilmemesinin de “genel bir kural” ve “yasal bir yükümlülük olduğunu” anlıyoruz.
Ancak bir eylemin gürültü olup olmadığını belirlemek için bazı kriterler gerekiyor. Bu kriterleri şu şekilde açıklayabiliriz: Gürültü en yalın anlamı ile “uyumsuz, düzensiz bir biçimde çıkan, istenmeyen rahatsız edici her türlü ses” olarak tanımlanabilir. Türk Hukukuna göre “gürültüden rahatsızlık” kavramı subjektif bir kavram ve rahatsız olan kişiden kişiye değişiyor. Ses ile ilgili rahatsızlık hükümleri çoğu yönetim planı ve yargıtay kararlarında akşam 22:00'den sonra gürültü ve ses yapmamak gibi klişe bir cümle içinde takılı kalmış durumdadır.
Peki, apartman gürültü yönetmeliğinde yer alacak kurallar neler olmalıdır? Apartman gürültü yönetmeliğine göre gürültü yasağı saat kaçta başlar? Böyle bir yasak konulabilir mi?
“Site ve Apartman Gürültü Yönetmeliği” olarak internet aramalarında önümüze çıkan ancak her yaşam alanında bulunmayan bu yönetmelik, temel olarak yukarıda bahsettiğimiz iki farklı gürültü yönetmeliğine ve aşağıdaki mevzuat hükümleri çerçevesinde apartmanın genel kurulu, toplu yapı ve sitelerin temsilciler kurulları eğer bu kurullar yetki vermiş ise Yönetici veya Yönetim Kurulları tarafından metin olarak yazılıp uygulamaya alınabilir.
Bu yönetmelik yazılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ise şunlardır;
Öncelikle 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 18. Maddesi kapsamında yönetmeliğin yazıldığı, Binanın / Sitenin Tapuda Kayıtlı Yönetim Planı’nda var ise “gürültü rahatsızlığına” ilişkin atıflara yer verildiği ifade edilmelidir. Komşuluk gürültüleri iyi bir şekilde tanımlanarak, “gürültüden rahatsız olan kişilerin” 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 25. ve 33. Maddelerine ilişkin olarak hakim müdahalesini isteyebilme imkanlarının olduğu, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 737. maddesi,2872 Sayılı Çevre Kanunu ve yukarıda değindiğimiz ilgili yönetmelikleri çerçevesinde söz konusu apartman ve siteye özel bir “Site ve Apartman Gürültü Yönetmeliği” metni yazılabilir.
Böylece apartmanda yaşayan kat sakinleri için birbirleriyle huzur içinde yaşamaları amacıyla konulacak kurallar, apartman gürültü yönetmeliğini oluşturacaktır. Yazılacak olan apartman gürültü yönetmeliğine göre, oturduğunuz dairedeki yaşam tarzınızla çevrenizdeki apartman sakinlerine bir rahatsızlık vermemeniz gerekecektir.
Apartman Yönetmeliği Nedir, Ne Değildir?
Elbette ki apartman ve toplu yapılarda yaşayan komşuların her türlü gereksiz gürültüden kaçınılması gerekiyor. Ancak; o yapıya özel yazılması gereken Apartman gürültü yönetmeliği kapsamında geçerli olan kuralları şu şekilde sıralayabiliriz:
Yine unutmayalım ki 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu 737. Maddesi “Komşu hakkı”’nı tanımlamış olup, “Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. Yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.” demektedir.
Eğer apartmanda komşunuzun istenmeyen rahatsız edici seslerinden yani gürültülerinden şikayetçi iseniz, komşunuz yukarıda bahsettiğimiz yasal mevzuatlara, apartmanın yönetim planına, genel kurul kararlarına, toplu yapılarda temsilciler kurulu kararlarına veya anagayrimenkul yönetimi tarafından eğer yayınlanmışsa “Gürültü Yönetmeliği” maddelerine uymuyor ise yapacağınız şikayete göre 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca idari para cezası olarak komşulara 1.461 TL ( bin dört yüz altmış bir lira) olarak uygulanıyor. Şikayet edilen komşu bir ticari işletme, işyeri, atölye veya dükkan ise bu durumda para cezası 14 bin 740 liraya kadar uygulanabiliyor. Bununla beraber sizi rahatsız eden komşunuz “eğlence yeri ise” bu ceza 29 bin 500 liraya kadar yükselebiliyor.
Gürültü yapan komşunuza ölçümün mümkün olmadığı durumlarda para cezası olarak 2020 yılında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre 187 TL “gürültüden”, 187 TL “rahatsız etmekten” olmak üzere toplam 374 liralık para cezası uygulanabiliyor.
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 33. maddesi gereğince sulh mahkemesi hakimi tarafından gürültücü ev sahibinin veya kiracının uyarılması ve uyarıya uymaması halinde 250 liradan başlayarak 2 bin TL'ye kadar para cezasına çarptırılmasına karar verilebilir. Para cezası dışında gürültücü komşu, şikayet edenin başlangıçta ödemiş olduğu avukatlık, dava masrafları dışında şikayet edenin kişilik haklarına müdahale ettiği için manevi tazminat da ödemek zorunda kalabilir. Bu çerçevede verilebilecek cezalar ile ilgili olarak diğer bir Apsiyon Blog yazımızı da okuyabilirsiniz.
Gürültü Yapan Komşuya 3000 TL Ceza
Yine 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 123. maddesine göre bir ceza davası açılması için savcılığa şikayette bulunursa “üç aydan bir yıla kadar hapis cezası” verilebiliyor. Peki, gürültü yapan komşular nereye şikayet edilir? Bu sorunun yanıtını blog yazımızın devamında bulabilirsiniz.
KMK’nın 18. maddesine göre apartmanda / sitede huzur bozan ve “çekilmez hal” alan gürültüleri yapmak yasaktır. “Komşumuzu rahatsız etmemek” de “genel kural” ve yasal bir yükümlülüktür.
Her ne kadar “komşuluk hukuku” gereği, komşumuzun nadir olarak yaptığı gürültülere karşı tahammül edilmesi ve tolerans göstermemiz gerekirse de sürekli olarak bitmeyen gürültüye maruz kalmamız halinde bu duruma katlanmak zorunda değiliz.
“Üst komşu gürültü yapıyor nereye şikayet edilir?” diye düşünüyorsanız, bu sorunun yanıtı oldukça basit olmakla beraber bir planlama dahilinde şikayetlerimizi, haklarımızı da bilerek gerçekleştirmeliyiz.
Özetle, komşu gürültüsü yapılan tüm uyarılara rağmen kesilmediyse gürültü yapan komşu polise şikayet edilebilir, belediye zabıtasına da başvurulabilir. Bu şekilde zabıta ve polise gürültü şikayeti yapıldığında, yetkililer gürültü yapan komşuya gerekli cezayı keserler. Gürültü devam ettiği takdirde kat malikleri, sulh mahkemesine dava açabilme hakkına sahip olurlar. Gürültü şikayeti devam ederse sulh mahkemesi durumu göz önünde bulundurarak gürültünün önlenerek sonlanması için gerekli tedbir kararını alabilir, bu tedbir kararı da gürültüyü engellemez ise savcılığa şikayet edilerek Asliye Ceza mahkemesinde dava açılması sağlanabilir.
Gürültü yapan komşunuzdan şikayetçi iseniz aşağıdaki eylem planını uygulayabilirsiniz.